latinica  ћирилица
03/11/2015 |  22:53 | Autor: TANЈUG

Na aukciji rijetka verzija albuma Boba Dilana (VIDEO)

Izuzetno rijetka verzija albuma Boba Dilana našla se na aukciji na eBay sa početnom cijenom od 100.000 dolara.

Izdat 1963. godine, album "The Freewheelin" će mladog Dilana ustoličiti na muzičkoj sceni. Iako je drugi album američkog kantautora jednoglasno prihvaćen od strane kritike i publike, na tržištu se pojavio u cenzurisanoj verziji bez četiri kontroverzne pjesme.

Diskografska kuća Kolumbija rekords je tada bila u vlasništvu TV mreže CBS koja je insistirala da se pjesma "Talkin' John Birch Paranoid" skine sa albuma. Čak je spriječila slavnog muzičara da predstavi svoju satiričnu numeru u tada veoma popularnoj emisiji Eda Salivena.

Prema pisanju sajta Vinylfactory, sa albuma su skinute još tri "škakljive" pjesme. Јedna od fabrika za proizvodnju ploča, međutim, nije blagovremeno obaviještena o ovoj promjeni, pa je jedan manji broj "originalnih" vinila snimljen.

Nekoliko mono izdanja prodata su krišom u Kaliforniji, a 1992. godine, jedna stereo kopija albuma se nekim čudom pojavila u jednoj od njujorških prodavnica ploča.

Kupio ju je iste godine za 35.000 dolara izvjesni Dejvid Ektrom koji je sada nudi na onlajn aukciji s početnom cijenom od 100.000 dolara.