latinica  ћирилица
02/11/2015 |  21:09 | Autor: Agencije

Najstarije drvo u Škotskoj mijenja svoj pol

Јedno drvo u Škotskoj, za koje se vjeruje da je staro 5.000 godina, počelo je da mijenja pol, što je veoma rijetka i neubičajena pojava koju naučnici još ne mogu u potpunosti da rastumače.
Tisa - Foto: blic.rs
TisaFoto: blic.rs

Hiljadama godina unazad, Fortingalova tisa (Taxus baccata), u centralnoj Škotskoj, bila je muško drvo, ali je odnedavno počela da mijenja pol, što se može zaključiti po tome što je krenula da rađa bobice.

- Ovo se rijetko dešava. Neuobičajena pojava koja nije u potpunosti objašnjena - kaže botaničar Maks Kolmen sa Kraljevske botaničke bašte u Edinburgu koji je prvi uočio plodove na četinaru.

- Pretpostavlja se da je poremećena ravnoteža komponenti nalik hormonima dovela do promjene pola. Јedan od faktora koji je mogao da izazove ovu promjenu je ekološki stres - smatra Kolmen.

Urpkos svemu, drvo i dalje djeluje zdravo, naveo je botaničar, dodavši da će vremešno stablo ubuduće biti predmet pažljivog posmatranja radi eventualnih novih promjena.

Ova tisa se nalazi u starom voćnjaku, u selu Fortingalu, u Pertširu. Njegovu starost je teško utvrditi jer je srž stabla odavno istrulila.

Naučnici su starost Fortingalove tise procijenili tako što su uporedili njene sadašnje mjere sa mjerama iz 18. vijeka.