latinica  ћирилица
30/10/2015 |  11:03 | Autor: TANЈUG

Kubanske vakcine stižu danas u Srbiju

Kubanske vakcine "Cimavaks EFG", koje se koriste u terapiji kod oboljelih od karcinoma pluća, biće isporučene danas u Srbiju.
Kubanska vakcina za rak (Foto:pinkradio.com) -
Kubanska vakcina za rak (Foto:pinkradio.com)

Iz Ministarstva zdravlja podsjećaju da je 1. oktobra potpisan Memorandum između Insistuta CIMAB i Instituta "Torlak" o nabavci 1.680 jedinica lijeka koji se koristi u terapiji kod oboljelih od karcinoma pluća.
 Na taj način je, kako ističu, realizovan dogovor koji je postignut u maju prilikom posjete delegacije Srbije Kubi, koju je predvodio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a u kojoj je bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
 Obezbjeđene količine lijeka su dovoljne za sprovođenje kompletne terapije za 30 oboljelih, koja će se u našoj zemlji koristiti kao klinička studija, jer lijek još nije registrovan u Srbiji, niti u EU.
 Povodom njihovog dolaska i početka primjene u 16 sati biće organzovana konferencija za novinare, na kojoj će govoriti ministar zdravlja, direktorka Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" Vera Stojiljković, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Saša Јoćović.