latinica  ћирилица
30/10/2015 |  10:04 | Autor: RTRS

Operacija katarakte i u dobojskoj bolnici (VIDEO)

Nakon Banjaluke, laserska operacija katarakte oka od sada se izvodi i u dobojskoj bolnici.
Bolnica - Doboj - Foto: RTRS
Bolnica - DobojFoto: RTRS

Za nabavku savremene opreme za ovu operaciju, Bolnica "Sveti apostol Luka" obezbijedila je oko 200.000 KM.

Prve operacije katarakte, uz specijaliste dobojske bolnice, obavili su oftalmolozi Boško Amidžić sa Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka i Emir Čabrić sa Poliklinike Doboj Јug. Svih sedam operacija bile su uspješne, što je dobar početak za bolnicu i ohrabrenje za pacijente.

Emir Čabrić je istakao da se bolnica u Doboju svojim očnim odjeljenjem svrstala u mali broj ustanova u BiH i regionu koje su usvojile ovu operativnu metodu, jer pacijent pola sata nakon operacije može da ide kući.

Prema riječima Davora Cvijetića, oftalmologa u dobojskoj bolnici, katarakta je jedno od najčešćih stanja sa kojima se oftalmolozi susreću, a najčešća je ta siva mrena, te juvenilna, dječija katarakta.

Pacijenti iz dobojske regije na operaciju katarakte do sada su upućivani u Banjaluku gdje se na hiruršku intervnciju  čekalo i do dvije i po godine. Zbog toga su se u ovdašnjoj bolnici prihvatili zahtjevnog posla i nabavili opremu.

Aleksandar Panić, pomoćnik direktora dobojske bolnice, rekao je da će u ovoj ustanovi nastojati da osposobe sve specijaliste oftalmologe, kojih trenutno ima pet, da rade ove operacije.

Na listi čekanja za operaciju katarakte u ovoj bolnici trenutno je oko 120 pacijenata, a na intervenciju neće čekati duže od mjesec dana.