latinica  ћирилица
29/10/2015 |  16:23 | Autor: RTRS

Banjaluka: Obilježen Svjetski dan borbe protiv moždanog udara (VIDEO)

Besplatnim mjerenjem krvnog pritiska i šećera u krvi na Trgu Krajine u Banjaluci, Udruženje neurologa Republike Srpske i Univerzitetska bolnica KC Banjaluka, uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite , obilježili su 29. oktobar – Svjetski dan borbe protiv moždanog udara. Stručnjaci kažu da su preventivni pregledi značajni u sprečavanju nastanka moždanog udara, kao i kardiovaskularnih bolesti.
Svjetski dan borbe protiv moždanog udara - Foto: RTRS
Svjetski dan borbe protiv moždanog udaraFoto: RTRS

Moždani udar je bolest koja je na drugom mjestu kao uzrok smrtnosti, a na prvom među uzrocima invalidnosti savremenog čovjeka. Zbog toga je značajna prevencija i tretman liječenja.

 - Značaj prevencije, ne samo kod ove bolesti nego kod svake je značajan i ako se provede pravovremena prevencija, onda ćemo u narednom periodu imati i manju stopu smrtnosti i manji broj invalida koji će ostati kao posljedica ove bolesti - rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić.

- Neki drugi organi se možda i mogu popraviti, reintervenisati. Ali kada je u pitanju CNS, mozak, krvni sudovi koji vode krv do mozga samo jedna je šansa – kvalitetna preventiva i rano otkrivanje bolesti - rekao je direktor Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka Mirko Stanetić.

Najznačajniji faktori za nastanak moždanog udara su visok pritisak, pušenje, masnoća u krvi, dijabetes, srčane bolesti, ateroskleroza. Stoga je neophodno da svaki čovjek nakon 40-te godine uradi laboratorijske analize i ultrazvuk krvnih sudova vrata i glave.

- Prvi simptomi su da pacijent osjeća tegobe sa govorom, slabost polovine lica. Ti simptomi se mogu prepoznati - rekao je Siniša Miljković, predsjednik Udruženja neurologa Republike Srpske

Predsjednica Vlade Republike Srpske rekla je da su institucije opremljene da zbrinu oboljele.

Svake godine u Republici Srpskoj oko 5 hiljada lica doživi moždani udar.