latinica  ћирилица
29/10/2015 |  13:46 | Autor: RTRS

UN: U BiH se jede najmanje mesa u Evropi!

Svjetske zdravstvene organizacije objavila je proteklih dana da mesne prerađevine uzrokuju rak, što je izazvalo buru reagovanja među konzumentima i stručnom javnošću.
Meso (Foto: exministries.tv) -
Meso (Foto: exministries.tv)

Ova u početku isključiva teza u međuvremenu je dobila novu definiciju-  meso nije opasno po zdravlje ukoliko se jede umjereno, a štetnost dolazi od aditiva koji se dodaju prilikom prerade. Podaci govore da se u Evropi najmanje mesa pojede u BiH i Turskoj. Prosječno u BiH se godišnje konzumira 33,9 kg po stanovniku.

Prema podacima UN-ove Organizacije za prehranu i poljoprivredu, najviše mesa konzumiraju Australijanci, Novozelanđani i stanovnici Sjedinjenih Američkih Država.

Što se tiče konzumacije mesa u Evropi prema ovim podacima, meso i mesne prerađevine najviše konzumiraju u Austriji - čak 106,4 kilograma godišnje po stanovniku, prenose agencije.

Najveći konzumenti mesa u Evropi su su Austrija (106,4 kg), Luksemburg (98,8 kg), Portugal (90,3 kg) te Španija (93,1 kg). Ostale države kreću se u rasponu od 60 do 90 kilograma mesa godišnje po stanovniku. U Srbiji se, UN-ove organizacije 49,3 kg, Hrvatske 62, a Crne Gore čak 77,3 kg godišnje, prenose federalni mediji.