latinica  ћирилица
28/10/2015 |  16:40 | Autor: SRNA

SZO: Tuberkuloza u rangu sa sidom kao glavni uzrok smrti

Tuberkuloza je prvi put u istom rangu sa sidom kao glavni uzrok smrti kada se radi o zaraznim bolestima, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija.
Tuberkuloza (Foto:BigStock) -
Tuberkuloza (Foto:BigStock)

U izvještaju se navodi da je tokom 2014. godine 1,1 milion ljudi umrlo o tuberkuloze. U istom periodu sida je ubila 1,2 miliona ljudi, uključujući 400.000 koji su bili zaraženi i HIV virusom i virusom tuberkuloze.

Doktor Mario Raviljone, direktor programa SZO za tuberkulozu, rekao je da ovaj izvještaj odražava dramatične promjene u pristupu liječenju side u proteklih 10 godina, što je pomoglo mnogim ljudima da prežive, ali se odražava i disparitet u finansiranju liječenja ove dvije bolesti.

- Dobra vijest je da je intervencijama od 2000. godine od tuberkuloze spašeno 43 miliona ljudi", ali imajući u vidu da se većina slučajeva ove bolesti može uspješno liječiti, stopa smrtnosti je i dalje "neprihvatljivo visoka, rekao je Raviljone.

U izvještaju se navode podaci iz 205 zemalja i teritorija o svim aspektima tuberkuloze, uključujući oblike otporne na lijekove, istraživanja, razvoj i finansiranje.

Prošle godine Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavljeno je šest miliona novih slučajeva tuberkuloze.

Doktor Granija Bridžen iz "Ljekara bez granica" rekla je da ovaj izvještaj treba da posluži kao alarm da još predstoji veliki rad da se smanji teret ove drevne, ali izlječive bolesti.