latinica  ћирилица
26/10/2015 |  09:00 | Autor: TANЈUG

Depresiju zbog posla osjetila četvrtina Francuza

Svaki četvrti zaposleni Francuz imao je težak psihološki problem ili pad raspoležanja bar jednom u toku svoje karijere, a 40 odsto njih smatra da se socijalna klima na poslu pogoršala u poslednjih godinu dana.
Ilustracija - Foto: flickr.com
IlustracijaFoto: flickr.com

To je pokazala anketa koju je sprovela francuska organizacija za profesionalno usavršavanje, Segos, tokom jula i avgusta ove godine na 1.204 zapslena Francuza po kvota sistemu, 750 zaposlenih bez rukovodeće funkcije, 307 menadžera i 147 odgovornih za ljudske resurse.
 Već godinu dana 42 odsto običnih radnika i 50 odsto zaposlenih u menadžmentu firmi je konstastovalo degradaciju socijalne klime u preduzećima, dok je takvo mišljenje imalo 34 odsto direktora i odgovornih za ljudske resurse, pokazala je anketa Segosa o socijaloj klimi i kvalitetu života na poslu.
 Međutim, 76 odsto zapslenih ocijenilo je kao zadovoljavajuću "mikro-klimu" između kolega na njihovom radnom mjestu.
 Čak 61 odsto zaposlenih je ocijenilo da je stres neprestano prisutan na poslu, a 73 odsto njih da konstantan stres ima loš uticaj na njihovo zdravlje, prenio je list Figaro.
 Četvrtina ispitanika je izjavilo da je bar jednom tokom karije zapalo u neki oblik depresije.
 Prema tvrđenju rukovodilaca, 60 odsto francuskih firmi preduzelo je korake u cilju prevencije psiho-socijalnih rizika, a 50 odsto  u pogledu poboljšanja kvaliteta vremena provedenog na poslu.