latinica  ћирилица
23/10/2015 |  18:53 | Autor: TANЈUG

Prodat sat koji je američki astronaut nosio na mjesecu

Sat sa kojim se američki astronaut Dejvid Skot prošetao na Mjesecu prodat je na aukciji za 1,6 miliona dolara.
Lunarni sat prodat na aukciji (Foto: RRAuction/BNPS) -
Lunarni sat prodat na aukciji (Foto: RRAuction/BNPS)

 Јedan od svega 12 ljudi koji su kročili na Mjesec, Skot je bio komandant misije Apolo 15 koja je obavljena 1971.
 Američki astronaut je tokom svoje treće šetnje mjesečevom površinom nosio sat Bulova Hronograf kojim je zamijenio svoj standardni švajcarski sat Omega pošto se pokvario.
 Riječ je o jedinom "mesečevom" satu u privatnom vlasništvu, a njegov kupac je biznismen sa Floride koji se za njega nadmetao 12 minuta sa jednim Britancem, navela je aukcijska kuća RR iz Bostona. 
 To je, takođe, jedini sat američke proizvodnje koji je nošen na Mesecu.
 Svi ostali astronauti koji su dotakli mjesečevo tlo imali su na ruci švajcarske mege Spidmasters koje im je obezbijedila Američka svemirska agencija, a koji se smatraju vlasništvom američke vlade i mahom se čuvaju u američkim muzejima.
 Nakon svoje druge šetnje, Skot je primetio da se njegova Omega pokvarila pa je za sledeći izlet na Mjesecu uzeo svoj lični sat, marke Bulova.
 "Među zadacima koje sam sebi zadao, praćenje vremena je možda bilo najvažniji", stoji u propratnom pismu 83-godišnjeg Skota.
 Lunarna šetnja misije Apolo 15 trajala je četiri sata, 49 minuta i 50 sekundi.
 Na satu su vidljivi tragovi radijacije tokom boravka na Mesecu kao i oštećenja nastala prilikom pada kapsule u okean po povratku na Zemlju.