latinica  ћирилица
23/10/2015 |  16:45 | Autor: TANЈUG

Kameron poveo Si Đinpinga na pivo i "fiš and čips"

Britanski premijer Dejvid Kameron poveo je juče kineskog predsjednika Sija Đinpinga, koji se nalazi u državnoj posjeti Velikoj Britaniji, u tipični londonski pab na pivo i tradicionalno englesko jelo "fiš and čips".
Si i Kameron uživaju u pivu i fiš and čips-u (Foto: Wu Zhiyi, China Daily) -
Si i Kameron uživaju u pivu i fiš and čips-u (Foto: Wu Zhiyi, China Daily)

Dva lidera, obojica u odijelu bez kravate, viđeni su kako ispijaju  pinte piva u pabu "Plug", u Kadsdenu.
 "Otišao sam u 'Plug' u Kadsdenu na pivo i ribu s krompirićima sa kineskim predsjednikom Sijom", napisao je Kameron na Tviteru ispod fotografije na kojoj razgovara sa svojim gostom u pabu koji se nalazi nedaleko od Dauning strita 10.
 Vlasnik paba, Stiv Holings, je izjavio za AFP da su Kameron i Si razgovarali u prijateljskom tonu nešto manje od sat vremena. Pili su "tradiocionalno englesko pivo" i jeli "tradicionalno englesko jelo", precizirao je on.
 Prema pisanju Sandej tajmsa, posetu pabu inicirao je Si Đinping. Citirajući izvor koji je učestvovao u organizovanju britansko-kineskih pregovora, list navodi da se to uklapa u imdiž "kineskog predsjednika koji sebe vidi kao čovjeka iz naroda". 
 S obzirom na lokaciju, pab "Plug", osnovan još u XVI vijeku, često dočekuje važne goste. 
 Atmosfera u ovom ugostiteljskom objektu djeluje prilično relaksirajuće na Kamerona, do te mjere da su 2012. godine, on i njegova supruga Samanta otišli nakon večere ostavivši u pabu osmogodišnju ćerku. Tek po dolasku kući, shvatili su da su zaboravili na dijete.
 Setivši se tog događaja, Kameron je juče u razgovoru sa ostalim gostima paba rekao u šali: "Ovog puta neću zaboraviti porodicu".
 Kineski predsjednik je tokom zvanične posjete Velikoj Britaniji, koja je bila fokusirana na privredu, sklopio ugovore vrijedne 40 milijardi funti (50 milijardi evra).