latinica  ћирилица
22/10/2015 |  11:08 | Autor: B92

Ekstazi postaje legalan u psihoterapiji?

MDMA, Ekstazi ili Moli je polusintetička psihoaktivna droga koja se smatra psihodeličnom drogom, iako efekti koje uzrokuje odstupaju od tipičnih psihodelika, dajući više stimulativne nego vizualne efekte.
Ilustracija - Foto: Screenshot
IlustracijaFoto: Screenshot

Pored štetnosti koje pravi organizmu, kao i činjenice da je ilegalna, jedna američka organizacija radi na tome da je legalizuje u psihoterapijske svrhe.

"Radimo na tome da američka agencija za hranu i lijekove do 2021. godine odobri MDMA i na dobrom smo putu da se to desi", kaže Rik Doblin, izvršni direktor organizacije "Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies" (MAPS).

U želji da dođe do svog cilja ova je organizacija uložila ambicioznih 21 milion dolara kako bi sprovela klinička istraživanja i treninge psihoterapeuta.

MDMA je empatogen koji stimuliše centre u mozgu odgovorne za osjećanja ljubavi, povezanosti i empatije.

"Ukoliko se koristi pod nadzorom treniranog i sertifiikovanog ljekara, ljudima koji boluju od PTSP-a (posttraumatski stresni poremećaj), na primjer, može pomoći da se suoče sa svojim traumatičnim sjećanjima na siguran način, što predstavlja značajan dio oporavka. O tome se radi - MDMA treba biti pomoćnik psihoterapiji i pomoći čitav proces", navodi Doblin.

U prvom testnom istraživanju korišćenja MDMA kod osoba sa PTSP-om 83 odsto ispitanika nakon samo dvije sesije nije pokazivalo simptome poremećaja, navodi on.

Hafington Post je u razgovoru sa Doblinom nastojao da istraži na koji način MDMA može da pomogne ljudima sa mentalnim poteškoćama i poremećajima kao što su anksioznost.

"Ljudi ovu drogu povezuju s opasnošću i velikim rizicima. Dosta često slušamo o tome kako samo jedna doza može uništiti vaš mozak i napraviti velike posljedice. U našim kliničkim istraživanjima nismo došli do takvih podataka i smatram da su oni pretjerani. Pored toga, neki se pacijenti plaše kako će uz ovu terapiju razviti zavisnost, ali to je nemoguće uz nadzor ljekara. Kad je neko u stanju da ponovo kontroliše svoje emocije, onda iscjeljenje može da počne", navodi Doblin.