latinica  ћирилица
21/10/2015 |  10:51 | Autor: TANЈUG

Njujork: Rekordan broj žalbi zbog pacova

Rekordan broj od 24.000 žalbi zbog pacova zabilježen je ove godine u Njujorku gdje su vlasti intenzivirale rat protiv ovih glodara koji opsjedaju parkove, podzemnu željeznicu i kanalizaciju.
Pacovi - Foto: ilustracija
PacoviFoto: ilustracija

- Povećanje broja žalbi ne znači da je u gradu narasla populacija štakora", kazao je gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio, koji objašnjava ovaj porast uvođenjem nove telefonske aplikacije radi lakšeg podnošenja reklamacija.

Kada je prošle godine broj žalbi dostigao 20.000, gradski finansijski kontrolor Skot Stringer je pozvao na uzbunu, tvrdeći da je "grad izgubio rat protiv pacova". Gradski odbor za zdravlje pojačao je borbu protiv ove pošasti povećanjem budžeta sa 400.000 dolara na 2,9 miliona kao i broja zaposlenih sa 9 na 50.

Vlasti su testirale novu strategiju na Menhetnu i Broksu, intenzivirajući akcije deratizacije na prostorima najveće koncentracije, poput parkova, metroa i kanalizacije.

U oktobru 2014, Stringer je izjavio da problem pacova predstavlja "uvredu za Njujorčane".

- "Ima ih previše. Potreban nam je pravi akcioni plan kako bismo riješili problem, kazao je on.

Јedan od njujorških štakora nedavno je postao zvezda na internetu kada se pojavio na Youtube , snimak na kom silazi niz stepenice sa parčetom pice.

Pacovi žive u Njujorku od samog osnivanja grada. Njihov tačan broj nije poznat. Ako je vjerovati gradskoj legendi ima ih 8,4 miliona, koliko i samih Njujorčana. Prema proračunu stručnjaka sa Univerziteta Kolumbija njihov broj ne prelazi dva miliona.