latinica  ћирилица
19/10/2015 |  12:39 | Autor: RTRS

Promjene na Јutjubu: Gledanje nekih video zapisa će se plaćati

Iako će korisnici moći da koriste Јutjub kao i do sada, neki dijelovi sadržaja uskoro bi mogli da budu pristupačni samo onima koji plaćaju pretplatu.
Јutjub - Foto: ilustracija
ЈutjubFoto: ilustracija

Gugl već dugo priprema uvođenje pretplate za svoj "onlajn" servis za gledanje video-zapisa – Јutjub trenutno je potpuno besplatan, ali tokom gledanja videa korisnicima se prikazuju reklame, na temelju čega Gugl zarađuje. Plan ove kompanije je da, onima koji ne žele da gledaju reklame, omoguće plaćanje mjesečne pretplate tako da im za iznos od nekih desetak dolara budu dostupni svi video-zapisi bez reklama, a vjerovatno će imati i neke dodatne pogodnosti poput jednostavnog snimanja videa za "oflajn" gledanje i slično.

Međutim, čini se kako Јutjub priprema još jednu pogodnost za takve svoje premijum članove koji su spremni da plate mjesečnu pretplatu, a ta se opcija vjerovatno neće previše svidjeti 'običnim' korisnicima – naime, prema podacima Re/codea, određeni dio sadržaja s Јutjuba trebalo bi da bude dostupan samo korisnicima koji plaćaju pretplatu.

Dakle, korisnici koji ne budu htjeli da plaćaju desetak dolara mjesečno (a takvih će biti većina), neće moći da gledaju sav sadržaj na ovom "onlajn" video servisu. Dobra vijest ipak je da bi većina sadržaja kakav je danas dostupan na Јutjubu, trebalo i dalje da bude dostupna svima, dok bi se plaćalo za gledanje nekih premijum kanala poput kanala posvećenih npr. kuvanju, sportu i slično i posebnih kanala koje bi finansirao Јutjub – pri čemu se možda odluče na saradnju s nekim od najpopularnijih video blogera, odnosno korisnika Јutjuba koji na ovoj mreži imaju milione pratilaca i zarađuju milione dolara.

S obzirom kako službenih informacija iz ove kompanije još nema, možemo samo nagađati o planovima Јutjuba, odnosno Gugla, ali više o plaćanju pretplate na ovom video servisu mogli bi da saznamo već za dva dana na konferenciji koju će Gugl održati u Los Anđelesu.

Izvor: zimo.dnevnik.hr