latinica  ћирилица
15/10/2015 |  08:23 | Autor: TANЈUG

U Hrvatskoj od danas marihuana legalna u medicinske svrhe

U susdjednoj zemlji od danas će se moći koristiti indijska konoplja u medicinske svrhe prema pravilniku Ministarstva zdravlja, kojim se dopušta njena upotreba za oboljele od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS.
Kanabis - Foto: AP
KanabisFoto: AP

Time je stvoren pravni okvir za uvoz lijekova na bazi indijske konoplje u Hrvatsku, a pravilnikom je propisano da se lijekovi koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), donabinol i nabilon mogu izdavati samo u apotekama na ljekarski recept.

Lijekove će prepisivati ljekari opšte medicine po preporuci specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept, navodi Hina.

Medikamenti koji sadrže THC moći će da se prepisuju na recept u količini potrebnoj za liječenje do najviše 30 dana.

Stručna komisija za legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe završilo je u avgustu s radom, utvrdivši da prikupljeni naučni dokazi pokazuju da nijedan preparat na bazi indijske konoplje nije sposoban da zaliječi ili trajno izliječi malignu bolest, zaustavi progresiju multiple skleroze ili AIDS.

Međutim, neki preparati smanjuju simptome, pa se preporučuje njihovo korišćenje uz druge konvencionalne oblike liječenja.