latinica  ћирилица
14/10/2015 |  16:04 | Autor: TANЈUG

Hrvatska: Marihuana u medicinske svrhe legalna od sutra

U Hrvatskoj će od sutra moći da se koristi indijska konoplja u medicinske svrhe prema pravilniku Ministarstva zdravlja, kojim se dopušta njena upotreba za oboljele od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.
Marihuana - Foto: Wikipedia
MarihuanaFoto: Wikipedia

Time je stvoren pravni okvir za uvoz lijekova na bazi indijske konoplje u Hrvatsku, a pravilnikom je propisano da se lijekovi koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), donabinol i nabilon mogu izdavati samo u apotekama na ljekarski recept.

Lijekove će prepisivati ljekari opšte medicine po preporuci specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept, navodi Hina.

Medikamenti koji sadrže THC moći će da se prepisuju na recept u količini potrebnoj za liječenje do najviše 30 dana.

Stručna komisija za legalizaciju upotrebe marihuane u medicinske svrhe završilo je u avgustu s radom, utvrdivši da prikupljeni naučni dokazi pokazuju da nijedan preparat na bazi indijske konoplje nije sposoban da zaliječi ili trajno izliječi malignu bolest, zaustavi progresiju multiple skleroze, ili AIDS-a.

Međutim, neki preparati smanjuju simptome pa se preporučuje njihovo korišćenje uz druge konvencionalne oblike liječenja.