latinica  ћирилица
14/10/2015 |  09:30 | Autor: Blic

Naučnik pronašao pticu koju niko nije vidio pola vijeka i ubio je

Za Kristofera Filardija iz Prirodnjačkog muzeja SAD nema većeg uzbuđenja od susreta sa životinjom koja pripada rijetkoj vrsti. Zato je bio van sebe od sreće kada je na Solomonovim ostrvima ugledao pticu pod nazivom Actenoides bougainvillei, čija vrsta broji još svega par stotina jedinki. Vidjevši pticu, naučnik je učinio nešto nezamislivo - odlučio je da je ubije, a sada je objasnio zbog čega.
Actenoides bougainvillei-rijetka ptica koja živi na Solomonovim ostrvima (Foto: University of Kansas, Rob Moyle) -
Actenoides bougainvillei-rijetka ptica koja živi na Solomonovim ostrvima (Foto: University of Kansas, Rob Moyle)

- Bilo je to pravo mitsko biće koje se ukazalo pred mojim očima. Morao sam da ga sakupim za našu zbirku - rekao je Filardi.

Naravno, "sakupiti" podrazumijeva da je naučnik morao da ubije mužjaka, koji nije viđen 50 godina unazad. Na kritike zaštitnika životinja, jedan član istraživačkog tima čiji je dio i Filardi, odgovorio je riječima:

- Pažljivo smo proučili populaciju ovih ptica i stanje njihovog staništa. Zaključili smo da su dovoljno zdrave i održive da im uzimanje uzorka ne nanese štetu i ne ugrozi opstanak populacije.

Filardi je dodao da je odluka bila teška, ali da je "samo postupio u skladu sa načelima biološke prakse".

- Ta ptica će u našem muzeju predstavljati simbol nade, a ne gubitka. Ona će nam pomoći da bolje razumijemo vrstu i potrudimo se da je sačuvamo - rekao je naučnik.