latinica  ћирилица
13/10/2015 |  13:28 | Autor: SRNA

Grad Banjaluka sufinansira postupke vantjelesne oplodnje

Grad Banjaluka ove godine finansijski će podržati šest postupaka vantjelesne oplodnje, u ukupnom iznosu od 15.000 KM.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Iz Gradske uprave saopšteno je da su na konkurs o raspodjeli sredstava za sufinansiranje troškova jedne procedure asistirane reprodukcije /vantjelesne oplodnje/, koji je završen u septembru, stigla 33 zahtjeva.

Pristigle zahtjeve rješavala je Komisija za dodjelu jednokratne novčane pomoći za podršku pronatalitetnoj politici grada Banjaluka, u skladu sa Pravilnikom o raspodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici grada Banjaluka.

"Komisija je izvršila bodovanje na osnovu utvrđenih kriterijuma i izradila rang-listu prioriteta po sljedećim parametrima: brojem bodova po godinama starosti žene, brojem bodova na osnovu ranijih procedura, brojem bodova po osnovu zaposlenosti, brojem bodova po osnovu tipa steriliteta, a u skladu sa Pravilnikom", navedeno je u saopštenju.

Grad Banjaluka od 2009. godine sufinansira troškove jedne procedure vantjelesne oplodnje.

Prema podacima Odjeljenja za društvene djelatnosti, od 2009. do 2013. godina primljen je 271 zahtjev za postupak vantjelesne oplodnje, a odobreno je 77 zahtjeva, za šta je izdvojeno više od 200.000 KM.

Odjeljenje za društvene djelatnosti grada Banjaluka raspolaže informacijama da je procedurama vantjelesne oplodnje, sufinansiranim budžetskim sredstvima grada, do sada rođeno pet beba.