latinica  ћирилица
10/10/2015 |  09:32 | Autor: SRNA

U FBiH djeca mlađa od 10 godina počinju pušiti

Vodeću bolest zavisnosti u Federaciji BiH /FBiH/ predstavlja pušenje, a istraživanja pokazuju da je više od trećine mladih, koji čine skoro 15 odsto pušača, počelo da puši prije navršenih 10 godina.
Cigarete - Foto: ilustracija
CigareteFoto: ilustracija

Gotovo polovina stanovništva FBiH su stalni pušači, od čega su 56,3 odsto muškarci, pokazalo je istraživanje federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

"Svaki drugi muškarac i svaka treća žena u odraslom dobu u FBiH spadaju u stalne pušače", rekla je Aida Ramić Čatak, pomoćnik direktora za stručne poslove Zavoda za javno zdravstvo FBiH i federalni koordinator za kontrolu duvana pri Ministarstvu zdravlja.

Pušači u FBiH dnevno konzumiraju u prosjeku 16,9 cigareta, pri čemu muškaraci 18,2 i žene 14,8 cigareta. Najviše puše ispitanici iz starosne grupe od 45 - 54 godine - 17,8 cigareta dnevno, piše "Večernji list", izdanje za BiH.

Među mladima je 14,3 odsto pušača, od čega su 17,6 odsto su dječaci, a 11,3 djevojčice. Više od trećine omladine koja konzumira cigarete ili 36,6 odsto navelo je da je sa pušenjem počelo prije 10. godine.

U FBiH zabilježena je visoka izloženost pasivnom pušenju na javnim mjestima koju je potvrdilo 85 odsto školske djece i omladine.

Gotovo 75 odsto vodećih uzroka smrtnosti stanovnišva u FBiH čine bolesti srca i krvnih sudova, te karcinom, koji se direktno povezuju sa pušenjem, navodi "Večernji list".