latinica  ћирилица
07/10/2015 |  21:22 | Autor: klix.ba

Prosječan šestogodišnjak u BiH već ima šest pokvarenih zuba

Higijena usne šupljine je izuzetno važna za zdravlje cjelokupnog organizma, a redovne posjete stomatologu važno je usvojiti kao zdrave navike još od malih nogu.
Dijete kod zubara - ilustracija (foto: www.dental-care-larnaca.com) -
Dijete kod zubara - ilustracija (foto: www.dental-care-larnaca.com)

Iako klinički nalaz u BiH nije limitirajući faktor za upis, obavezni dentalnomedicinski pregled kod djece se provodi pred upis u školu, sa šest godina.

Ipak, zabrinjavajući je podatak kako prosječni KEP indeks (karijes, ekstrakcija, plomba) šestogodišnjaka u BiH iznosi 6,7, što znači da prosječan šestogodišnjak u BiH već ima šest pokvarenih zuba.

Poređenja radi, Velika Britanija, Danska i Njemačka imaju najniže vrijednosti KEP indeksa od svih zemalja EU-a (0,91) i idu prema nuli.

Sekundarna zbijenost zuba koja nastaje isključivo zbog preranog gubitka mliječnih zuba krivac je za čak 40 odsto liječenih ortodontskih anomalija u BiH koje zahtijevaju dugotrajno i skupo specijalističko liječenje, dok u razvijenim zemljama Evropske unije ova anomalija gotovo ne postoji.

- Dokazano je da je KEP indeks povezan sa socijalnim statusom, a BiH nažalost stanjem oralnog zdravlja svojih građana i na ovaj način dokazuje da je država niskog životnog standarda, te da su neophodni kvalitetni preventivni programi koji bi obuhvatali bolju edukaciju roditelja o adekvatnom provođenju oralne higijene kod djece, kao i podizanju svijesti o važnosti zdravih zuba, kako mliječnih, tako i stalnih, za cjelokupan organizam - rekla je doktorica Selma Porović, specijalista pedodont, za portal Kliks.

Higijena usne šupljine i redovni odlasci stomatologu veoma su važni, a zadatak roditelja je da djeci još od malih nogu usađuju zdrave navike brige o svom zdravlju. Djeca sa zdravim zubima lakše žvaću hranu, brže i bolje govore, i zdravija su, zato što bolesti zuba i usne šupljine mogu djelovati kao žarišta, te prouzrokovati bolesti i infekcije drugih organa.

Prva posjeta stomatologu treba se desiti prije navršene prve godine života i izuzetno je značajna. Djeca u tom periodu života uglavnom imaju potpuno zdrave mliječne zube i ova se posjeta uglavnom zakazuje kako bi se roditelji što bolje edukovali o tome kako sačuvati zdravlje zuba svoje djece.

Prilikom prve posjete, stomatolog može otkriti i pojavu ranog dječijeg karijesa (karijes bočice) i uputiti roditelja kako da pomogne u njegovom zaustavljanju, pošto ga je moguće u ranoj fazi zaustaviti udruženim djelovanjem stomatologa i roditelja. Nakon toga slijede redovne šestomjesečne kontrole i uz preventivne mjere roditelja i stomatologa.

- Najveća, a nažalost i najčešća greška je kada je prva posjeta stomatološkoj ordinaciji praćena zuboboljom - navodi  Porovićeva i pojašnjava kako se u takvoj situaciji djetetu mora pružiti hitna pomoć, te se ne može izdvojiti vrijeme da se dijete navikne na stomatologa i ordinaciju.

Takva iskustva djeci ostaju u ružnom sjećanju, te nastaje traumatično iskustvo koje, kada odrastu, stvara otpor i strah od stomatologa.

- Roditelji itekako mogu pomoći u pripremi djeteta za saradnju sa stomatologom. Važno je djeci o stomatologu govoriti u pozitivnom svjetlu, ne spominjati vlastita ružna iskustva, termin "bol", pitati ga "je li te boljelo?" ili govoriti "neće te boljeti", zato što se na taj način sugeriše djetetu da treba očekivati neku vrstu boli, a to momentalno stvara otpor - savjetuje dječiji ortodont.