latinica  ћирилица
05/10/2015 |  08:31 | Autor: Agencije

Šefovanje strahom smanjuje produktivnost

Kultura zastrašivanja na poslu smanjuje produktivnost, navodi se u novoj studiji, koju je sproveo „Chartered management Institute“.

Zaposleni u strogo organizovanoj hijerarhijskoj strukturi trošiće više vremena na ispunjavanje zahtijeva i birokratiju, što znači da neće moći da se fokusiraju na važnije poslove.

Novo istraživanje sprovedeno je poredeći rezultate tradicionalnih hijerarhijski organizovanih firmi i onih sa labavijom strukturom, gdje radnici posjeduju dio akcija firme.

Utvrđeno je da se zaposleni, u firmama gdje imaju udjela u vlasništvu, ponašaju u skladu sa vrijednostima poput poštenja, povjerenja, skromnosti i hrabrosti na poslu.

Devet od deset je reklo da je njihovo rukovodstvo „demokratsko“ i „vizionarsko“, u poređenju sa tek polovinom koja se tako izjasnila u tradicionalnim firmama.

Zaposleni u kompanijama sa striktnom hijerarhijskom strukturom četiri puta veće šanse imaju da opišu svoje rukovodioce kao dominantne kontrolore, koji koriste prinudu.

Osim toga, šefovi imaju manje šanse da donose odluke „slijepo prateći korporativne propise“ kada vide radnike kao jednake.

„Kada ljudi rade u atmosferi straha i birokratije onda preduzetnički duh trpi. To znači pad prihoda i profita, kao i povećanje troškova“, navodi se u izvještaju.