latinica  ћирилица
04/10/2015 |  20:33 | Autor: RTRS

Kubanske vakcine stižu u Srbiju, uskoro i u Srpskoj? (VIDEO)

U Srbiji svake godine više od 6.000 ljudi oboli od karcinoma pluća. Zbog toga je u javnosti odjeknula vijest da bi uskoro u Srbiji trebalo da bude primijenjena kubanska vakcina protiv raka pluća.

Ova vakcina besplatno će biti obezbijeđena za 30 pacijenata u tri velike pulmološke i onkološke ustanove. Očekuje se da uskoro budu potpisana sva neophodna dokumenta, a prema nezvaničnim saznanjima vakcina bi mogla biti primijenjena početkom novembra. 

Vakcina Cimavaks nije preventivna, već terapijska. Daje se pacijentima u najodmaklijem stadijumu bolesti, koji su već primali hemioterapiju, i obavezno se kombinuje sa konvencionalnom terapijom.

“Njen cilj je da se onemogući malignoj ćeliji da živi, praktično da joj se onemogući signalizacija spolja da ne može da raste, da se udružuje, da pravi svoje krvne sudove i da – što je najvažnije – da joj se prekine signal koji joj onemogućava takozvanu prirodnu smrt”, kaže dr Goran Plavec pneumoftiziolog

Vakcina registrovana na Kubi, ispituje se u više zemalja. Stručnjaci ističu da još nema dovoljno podataka da bi se sa sigurnošću reklo da će to biti lijek, ali nezvanični podaci govore da je duže od pet godina živjelo 23% pacijenata koji su uz hemioterapiju koristili i vakcinu, u odnosu na 8% tretiranih samo hemioterapijom.

Za 30 pacijenata u Srbiji besplatno će biti obezbjeđena vakcina, koju će primiti u Klinici za plućne bolesti u Beogradu, Kliničkom centru Bežanijska Kosa i u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

“Republika Srbija, Ministarstvo zdravlja je zaokružilo sve obaveze koje su bile do nas, znači – ostaje, čekamo potpisivanje od strane kubanske firme, odnosno potvrdu njihovog Ministarstva trgovine”, izjavio je Berislav Vekić državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije.

Zoran Vujović zastupnik Instituta CIMAB iz Havane rekao je da se očekuje da one dođu negde početkom novembra i trebalo bi da dođe neko od kubanskih ljekara koji će zajedno sa srpskim ljekarima cijeli taj protokol oko primjenjivanja, pošto tu ima nekih novina.

I u Republici Srpskoj se pažljivo prate dešavanja u vezi sa kubanskom vakcinom, a Zoran Vujović najavljuje da će posjetiti Banjaluku već ovog mjeseca.

“Mi nećemo biti protiv da se ta vakcina primjeni i kod nas, ako se pokaže- a očigledno se pokazuje da ima uspjeha, imamo zakonsku regulativu da Agencija za lijekove koja je na nivou Bosne i Hercegovine prvo mora dati saglasnost da se lijek registruje, a onda kad se registruje, onda može biti primjenjen u Republici Srpskoj“, kaže Dragan Bogdanić ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

“Nadamo se da ćemo uspeti da u Banjaluci nađemo zajednički jezik i da što prije registrujemo da bi bile dostupne vašim pacijentima”, rekao je i Zoran Vujović zastupnik Instituta CIMAB sa Kube. Vakcina još nije registrovana ni u Srbiji, a mediji navode da se čeka završetak kliničke studije.

S obzirom na to da u posljednjoj deceniji u Srbiji raste stopa oboljevanja i smrti od raka pluća, vijest o nabavci kubanske vakcine pobudila je veliko interesovanje i očekivanja oboljelih.