latinica  ћирилица
01/10/2015 |  20:55 | Autor: B92

Ruski naučnici otkrili "eliksir mladosti"?

Ruski naučnici tvrde da su otkrili mitski napitak, u ovom slučaju bakteriju, koja može da osigura vječnu mladost.

Istraživači su dešifrovali DNK ove izuzetno otporne bakterije, posebno imune na hladnoću i sada pokušavaju da izdvoje gene koji su joj omogućili da preživi milionima godina u najsurovijim uslovima.

Testovi na bakteriji, koja je ubrizgana miševima, pokazuju pozitivne rezultate.

- U svim eksperimentima Bacillus F je stimulisao rast i ojačao imuni sistem - izjavio je dr Sergej Petrov sa Istraživačkoh centra Tjumen u Sibiru.

- Bakterija tokom cijelog života obezbjeđuje aktivne biološke supstance koje stimulišu imuni sistem - objasnio je za "Siberian tajms" epidemiolog dr Viktor Černjavski.

- Stari miševi ne samo da su postali živahni već su imali i mladunce - naveo je on.

Nakon eksperimenata na miševima, sprovedeni su testovi na ljudskim ćelijama kako bi se ustanovilo da li bakterija može da ima pozitivan efekat i na ljudski organizam.

- Testovi na ljudskim eritrocitima i leukocitima veoma su optimistični - tvrdi Petrov.

Ruski istraživači, koji su svojim eksperimentom izazvali niz kontroverzi i rasprava, nedavno su napravili neočekivani zaokret: Bruškov, šef geokriološkog odjeljenja Moskovskog univerziteta, objelodanio je da je sebi ubrizgao bakteriju Bacillus F kako bi testirao njeno djelovanje na ljude.

- Nakon uspješnih eksperimenata na miševima i muvama, pomislio sam da bi bilo interesantno isprobati neaktivnu bakterijsku kulturu - objasnio je on.

Premda je priznao da je previše rano za donošenje bilo kakvih zaključaka, Bruškov je rekao da je već primijetio neke efekte.

- Počeo sam duže da radim, a već dvije godine nisam imao ni prehladu - rekao je on.

Ruski naučnik, međutim, nije želio da se izjašnjava o nuspojavama.

- Možda ih je bilo, ali to se može otkriti samo uz pomoć specijalne medicinske opreme.