latinica  ћирилица
01/10/2015 |  14:07 | Autor: SRNA

Pronađena nova vrsta "zimskog" dinosaurusa (VIDEO)

Paleontolozi su pronašli novu vrstu dinosaurusa, koja je prije više miliona godina lutala Arktikom.
Rekonstruisani skelet zimskog dinosaurusa (Foto: 3DS) -
Rekonstruisani skelet zimskog dinosaurusa (Foto: 3DS)

Ova, do sada nepoznata vrsta, bila je biljojed, imala pačji kljun, bila duga oko devet metara i vjerovatno je mogla da izdrži duge zimske mjesece tame i snijega.

Ostaci nove vrste "ugrunaluk kukpikensis" /Ugrunaaluk kuukpikensis/ pronađeni su u zabačenom regionu Aljaske i ovo je do sada najsjeverniji region na kome je utvrđeno stanište nekog dinosaurusa.

"Pronalazak dinosaurusa ovako daleko na sjeveru dovodi u pitanje sve što smo mislili o fiziologiji dinosaurusa. Postavlja se pitanje kako su oni ovdje uopšte mogli da prežive", rekao je profesor Greg Erikson sa Univerziteta Florida.

Kosti su otkrivene duž rijeke Kolvil, u geološkoj formaciji poznatoj kao "Princ krik", piše "Dejli mejl".

Kada je formacija "Princ krik" naslagana prije 69 miliona godina, bila je locirana daleko iznad paleo-arktičkog kruga, oko 80 stepeni sjeverne geografske širine.

Ovaj region tada nije bio tako pust i leden, a arktička Aljaska bila je pokrivena drvećem, jer je klima na Zemlji bila mnogo toplija.

Ipak, sa obzirom na to da je to bilo daleko na sjeveru, dinosaurusi su morali da provedu nekoliko zimskih mjeseci u tami.

Eksperti vjeruju da je prosječna temperatura bila oko šest stepeni Celzijusa i vjerovatno je bilo snježnih padavina.

U proteklih 30 godina, naučnici su prikupili više od 9.000 kostiju od različitih životinja u iskopinama u formaciji "Princ krik".

U sloju debelom oko 90 centimetara pronađene su hiljade kostiju, prvenstveno ove vrste.

Većina pronađenih skeletnih ostataka pripada mladim dinosaurusima, dužine oko 2,7 metara i visine oko 90 centimetara.

Naučnici vjeruju da je u jednom trenutku veliki broj mladih primjeraka ove životinje nastradao, što je i napravilo ovaj sloj.