latinica  ћирилица
30/09/2015 |  16:16 | Autor: SRNA

Šamac: Donirani kontejneri i tehnologija za odlaganje medicinskog otpada

Predstavnici Ambasade Češke u BiH su sa predstavnicima Doma zdravlja i opštine Šamac prisustvovali svečanosti povodom realizacije projekta uvođenja tehnologije za odlaganje medicinskog otpada.
Šamac - donirani kontejneri - Foto: SRNA
Šamac - donirani kontejneriFoto: SRNA

To je ekološki projekat Vlade Češke i Doma zdravlja koji se, osim odlaganja medicinskog otpada, odnosi i na nabavku dva vozila i biohemijski realizator za određivanje hormona tumor markera, ukupne vrijednosti 150.000 KM donatorskih sredstava.

Predstavnik Ambasade Češke u BiH Olga Zdralkova kaže da Vlada njene zemlje svake godine u oba entiteta BiH uloži oko tri miliona evra u nekoliko sektora, uključujući i ekološki, koji je posebno važan u sektoru zdravstva.

Direktor Doma zdravlja Dragan Ilinčić zahvalio je Vladi Češke koja je donirala kontejnere, te finansirala izgradnju objekta za njih ispred Doma zdravlja i nabavku opreme da bi se mogla vršiti pravilna seperacija komunalnog otpada unutar Doma zdravlja.

- Ovo je ujedno motiv da, osim zdravlja, čuvamo životnu sredinu koja će nam uzvratiti zdravim i kvalitetnijim životom, kaže Ilinčić.

Foto: Srna

Ilinčić dodaje da je jedan od ciljeva projekta i da se sekundarne sirovine koje se sakupe odlože na pravi način, te ističe da su sklopili ugovor sa reciklažnom firmom "Promal" iz Laktaša koja će otkupljivati papir, najlon, kartonsku i pet ambalažu, dok će nereciklažni komunalni otpad odvoziti komunalno preduzeće u Šamcu.

Medicinski otpad biće odvožen u bolnicu Doboj.

On je podsjetio da su u okviru ovog projekta donirana i dva vozila, jedno za prevoz bolesnika koji se dijaliziraju, a drugo za patronažne posjete, te u laboratoriji biohemijski realizator za određivanje hormona tumor markera.

Predsjednik Skupštine opštine Šamac Predrag Marinković kaže da je projekat razvrstavanja i reciklaže medicinskog otpada značajan s obzirom da u Šamcu postoji problem sa deponovanjem otpada i ovo je prvi korak da se podigne nivo svijesti svih građana.