latinica  ћирилица
30/09/2015 |  09:41 | Autor: Agencije

Prvi ugovor Bitlsa prodan za 365 hiljada funti (FOTO)

Prvi ugovor između svjetski popularne rok grupe Bitlsa sa početka njihove karijere i menadžera Brajana Epstajna iz 1962. godine prodan je na aukciji za 365 hiljada funti.
Prvi ugovor Beatlesa iz 1962. godine prodan za 365 hiljada funti - Foto: AFP
Prvi ugovor Beatlesa iz 1962. godine prodan za 365 hiljada funtiFoto: AFP

Ugovor je prodan na aukciji u Londonu za nevjerovatnu sumu novca, a predstavlja važan segment u karijeri popularnih "čupavaca". To je prvi ugovor koji je potpisao njihov menadžer sa članovima grupe koju su činili DŽon Lenon, DŽeordž Harison, Pol Mekartni i Ringo Star.

Ugovor je potpisan nekoliko dana prije nego što su Bitlsi objavili svoj prvi singl pod nazivom "Love Me Do". Aukcija je održana u aukcijskoj kući Sotbi, a kupac je želio da ostane anoniman.

Epstajn je bio menadžer Bitlsa na početku njihove karijere. Bio je veoma omiljen, a i sami članovi grupe su ga često oslovljavali kao "peti član grupe". Umro je 1967. godine.

Prvi ugovor Bitlsa (FOTO:AFP)

Stručnjaci Sotbija ističu da je ovaj ugovor bio veoma važan za karijeru Bitlsa i da ne bi postigli svjetsku popularnost bez njega i menadžera Epstajna.

"Trebalo je nešto više od nadahnutog sviranja i pisanja pjesama za veliki uspjeh", istakli su iz aukcijske kuće.

S obzirom na to, da su Harison i Mekartni bili maloljetni u vrijeme potpisivanja ugovora, umjesto njih su to uradili njihovi očevi. U ugovoru se navodi da se članovi grupe slažu da imenuju menadžera koji će ih predstavljati u svijetu na period od pet godina, počevši od 1. oktobra 1962. godine.