latinica  ћирилица
29/09/2015 |  11:22 | Autor: RTRS

Da li prisustvo vode na Marsu znači da tamo ima života?

NASA je juče zvanično saopštila da je pronašla vodu na Marsu. Da li to znači da na Crvenoj planeti možda ima života?
Mars - (foto: www.nasa.gov) -
Mars - (foto: www.nasa.gov)

Tečna voda na Marsu čvrsto je vezana za kristale soli, što znači da NASA ni u kom slučaju nije pronašla jezero ili potok na Marsu.

Na Zemlji, svuda gdje ima tečne vode, ima i života. Međutim, na površini Marsa temperature su tako ekstremne, a nivo kosmičke radijacije visok, da se većina velikih složenih molekula potrebnih za stvaranje jedinjenja ključnih za žive organizme, raspada pod njenim uticajem.

Osim toga, voda na Marsu se samo povremeno javlja u tečnom obliku, što nije dovoljno za opstanak bilo kojih živih stvorenja.

Ipak, ako vode ima dovoljno, to bi moglo da obezbijedi opstanak ljudskih kolonija na Marsu. Ne samo da bi voda mogla da se ekstrahuje iz tla, nego bi mogla da se koristi i u pravljenju raketnog goriva za povratak na Zemlju.

Naučnici su uočili dugačak taman trag koji voda ostavlja na planinama na Marsu, a to je potkrepljeno i satelitskim snimkom.

Planina na Marsu sa koje se slivala voda (Foto: Nasa)

Na njemu je uočljivo kako je gornji dio planine tamniji od donjeg, a naučnici su ustanovili da je to zato što se voda tokom ljetnjih mjeseci sliva niz planinu, dok su tokom jeseni i zime strane planine suve. Razlika u tamnoj i svijetloj boji na dnu planine u stvari označava mjesto do kog je voda tekla.

Tamne, uske brazde se pojavljuju i povećavaju tokom najtoplijih mjeseci, a nestaju tokom ostatka godine. So smanjuje tačku zamrzavanja vode, što objašnjava kako je moguće da i pored niske temperature na Marsu ima vode.

Neki stručnjaci već godinama iznose teorije prema kojima su tamne crte koje se javljaju na padinama Marsovih brežuljaka i planina tokom toplijih godišnjih doba (a nestaju tokom hladnijih) potvrda da tu ima vode.

Voda koju je Nasina letjelica MRO otkrila na Marsu mogla bi da nastaje otapanjem podzemnih santi leda koje nastaju u procesu u kom soli izvlače vlagu iz Marsove atmosfere ili iz podzemnih "rezervoara" vode.

NASA je početkom godine objavila da je Mars u davnoj prošlosti vjerovatno imao veliko more slično Atlantskom okeanu, ali je vremenom 87 odsto te vode isparilo u svemir.

Ako znamo da je život na Zemlji nastao u vodi, odnosno da je voda savršeno mjesto za nastanak života, sve ovo povećava šanse da će naučnici na Crvenoj planeti možda konačno otkriti da je život tamo postojao ili da još postoji.

U svakom slučaju, ovo je veliki dan za istoriju nauke.

Izvor: Independent