latinica  ћирилица
27/09/2015 |  19:17 | Autor: klix.ba

Noćas dvostruki fenomen: Supermjesec i njegovo totalno pomračenje

U noći sa 27. na 28. septembra stanovnici koji žive u obe Amerike, Evropi, zapadnoj Africi i Aziji moći će da posmatraju dvostruki nebeski fenomen: Supermjesec i njegovo potpuno pomračenje.
Mjesec (ilustracija) -
Mjesec (ilustracija)

Pomračenja Mjeseca, potpuna ili djelimična, nastaju kada se pun Mjesec nađe u blizini nekog od čvorova svoje putanje. U tim oblastima prostire se i sjenka naše planete na nebu.

Pomračenje uvijek počinje ulaskom Mjeseca u polusjenku, a zatim u sjenku. Posmatrač koji se nalazi u nekoj tački na površini Zemlje najprije opaža kako Mjesec počinje da postepeno i jedva primjetno, tamni sa lijeve strane. To je početak ulaska našeg satelita u polusjenku. Nakon toga zapaža se jasnije zatamnjenje, takođe sa lijeve strane. To je početak ulaska Mjeseca u sjenku.

Naš prirodni satelit se na nebu pomjera s desna ulijevo, pa sjenka napreduje dolazeći s lijeva, sa istoka. Kada Mjesec u potpunosti uđe u sjenku Zemlje (totalno pomračenje), on se potpuno zatamni. Međutim, mi ga i dalje vidimo. Boja mu poprima neku od nijansi bakarno crvene. Razlog ove izvjesne osvjetljenosti Mjeseca su talasi većih dužina koje Zemljina atmosfera prelama jače nego plave zrake.

Posljednje pomračenje super Mjeseca desilo se 1982. godine, a sljedeće je tek 2033.godine.