latinica  ћирилица
26/09/2015 |  16:59 | Autor: Agencije

Ovo su najzdravije namirnice na planeti

Za ovih 9 namirnica je dokazano da će zaštititi zdravlje organizma. Uvrstite ih na dnevni meni i uživajte u zdravom tijelu.
Hrana - Foto: telegraph
HranaFoto: telegraph

1. Limun

Zašto su zdravi: Јedan limun sadrži više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdrav nivo holesterola. Citrusni flavonoidi u limunu mogu spriječiti razvoj ćelija raka.

Savjet: Dodajte kriškicu limuna šoljici zelenog čaja. Јedna studija je dokazala kako citrusi u tijelu pomažu u apsorpciji antioksidanata iz zelenog čaja za čak 80 odsto!

2. Brokoli

Zašto je zdrav: Јedna manja porcija brokolija sadrži više od potrebnog dnevnog unosa vitamina K – koji je izuzetno važan za izgradnju i očuvanje kostiju. Јednaka količina brokolija može spriječiti razvoj raznih malignih bolesti, prenosi portal "fitnessmagazine.com".

Savjet: Zagrijte ga. Ukoliko se odlučite da podgrijete brokoli u mikrotalasnoj, on će u sebi zadržati i do 90 odsto vitamina C. Učinite li to kuvanjem, zadržava samo 66 odsto spomenutog vitamina.

3. Čokolada

Zašto je zdrava: Samo nekoliko kockica čokolade na dan može sniziti visoki krvni pritisak. Kakao prah je bogat flavonoidima, antioksidantom koji snižava i holesterol.

Savjet: Nekoliko kockica tamne čokolade sadrži 53.5 miligrama flavonoida, dok mliječna sadrži samo 14.

4. Krompir

Zašto je zdrav: Јedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folne kiseline (vitamin B grupe) koja je neophodna za razvoj i rast djeteta. Јedan slatki krompir je prepun vitamina A koji je zadužen za jačanje imuniteta.

Savjet: Neka se krompir ohladi prije nego što ga pojedete. Istraživanja pokazuju kako na ovaj način možete izgubiti višak kilograma jer će vam ohlađeni krompir nakon jela pomoći da potrošite skoro 25 odsto više masnoće nakon obroka.

5. Losos

Zašto je zdrav: Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina koje su povezane sa smirivanjem depresija, srčanih oboljenja i karcinoma.

Savjet: Redovna konzumacija lososa smanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije oka koja se javlja u kasnijoj životnoj dobi i može dovesti do gubitka vida.

6. Orasi

Zašto su zdravi: Sadrže najviše omega- 3 masnih kiselina, koje snižavaju holesterol, poboljšavaju raspoloženje i bore se protiv razvoja malignih bolesti.

Savjet: Pojedite nekoliko oraha poslije večere – melatonin iz oraha garantuje dobar san.

7. Avokado

Zašto je zdrav: Prema nekim studijama snižava holesterol za čak 22 odsto. Avokado takođe sadrži velike količine kalijuma koji pomaže da se snizi krvni pritisak, a prema američkom Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, jedan od najboljih načina kontrolisanja visokog pritiska je konzumirati dovoljno kalijuma.

Savjet: Dodajte ga salatama a on će pomoći organizmu da apsorbuje nutrijente iz ostalih namirnica

8. Luk

Zašto je zdrav: Odličan je u borbi protiv raznih bolesti, a navodno može da sprečiti razvoj bakterija, poput E. koli.

Savjet: Pazite kako ga obrađujete tokom kuvanja – luk koji se prekuva gubi mnoštvo nutrijenata.

9. Spanać

Zašto je zdrav: Najveća blagodat spanaća je količina vitamina i minerala: bogat je izvor folne kiseline (49 odsto preporučenog dnevnog unosa po obroku), vitamina A, B, C, E, gvožđa, mangana i kalijuma.

Savjet: Česta konzumacija spanaća ostaviće i vidljive posljedice na vašoj kosi, koži i noktima, s obzirom da kompleks vitamina B ulaže u njihovu ljepotu.