latinica  ћирилица
24/09/2015 |  09:21 | Autor: Fokus

Zašto je rano ustajanje dobro za vas

Istraživanja su pokazala da osobe koje rano ustaju imaju bolji imunitet i više energije tokom dana od spavalica.
San (Foto: ilustracija/dynamicyou) -
San (Foto: ilustracija/dynamicyou)

Takođe je dokazano da su manje podložni stresu jer imaju više vremena da završe svoje obaveze,  pa imaju i manje razloga za nerviranje. Mali broj ljudi srećan je kada rano ujutru zazvoni budilnik, pogotovo ako ste kasnije legli, ali to je naša realnost i samo je potrebno da je prihvatite kao takvu i učinite sve što je moguće da biste sebi olakšali.

Napravite neke male promjene u svakodnevnom životu i iznenadićete se kako ćete lako uspostaviti ravnotežu, ranije odlaziti na spavanje i ranije ustajati.

Prevarite svoj unutrašnji sat

Kada odlučite da promjenite svoje navike, uradite to postepeno. Ako ste donijeli odluku da počnete da ustajete ranije nego inače, nemojte odmah naviti alarm na primjer jedan sat prije vremena kada ste navikli da se budite, već na svakih nekoliko dana pomjerajte buđenje 10 minuta unazad dok ne dođete do željenog vremena. Vaš organizam će se malo-pomalo navikavati na nov režim i samim tim ćete početi i ranije da idete na spavanje.

Mentalni trik

Smislite neki ritual koji ćete svako jutro obavljati, a u kom ćete uživati da bi vam rano ustajanje lakše palo. Odvojite 15- 20 minuta da popijete kafu ili doručkujete ili jednostavno pustite svoju omiljenu muziku, čim se probudite. Ovo će vam pomoći da se razbudite i da sa osmijehom na licu započnete dan. Nikako nemojte čim otvorite oči da razmišljate o obavezama koje vas čekaju.

Manje kafe

Da biste lakše i ranije zaspali uveče, nemojte tokom dana pretjerivati sa količinom kofeina koju unosite. Ograničite se na dvije kafe dnevno i neka posljednja bude najkasnije oko 16 sati. Ako ste baš veliki ljubitelj ovog ukusnog napitka, kupite kafu bez kofeina pa ćete moći i uveče da uživate ispijajući je.

Bavite se sportom

Dobro je poznato da fizička aktivnost pozitivno utiče na kvalitetan san i otklanja nesanicu, a istovremeno pomaže da imamo više energije tokom dana. Ako možete, bilo bi idealno da odradite trening ujutru da biste se razbudili i pokrenuli organizam. Ako vam više prija da vježbate po podne, trudite se da ne bude suviše kasno.

Јak doručak i lagana večera

Kada se probudimo, našem tijelu je potrebna energija, a najbolji način da je obezbijedimo jeste da pojedemo jak doručak koji će u sebi imati i ugljene hidrate i proteine pa tek nakon njega možemo popiti kafu. Na ovaj način, pokrenućemo metabolizam i započeti dan na pravi način. A kako uveče ne biste imali problema da zaspite, trudite se da ne večerate poslije 19 sati i da obrok bude siromašan ugljenim hidratima. Tunjevina sa salatom ili pileće bijelo meso sa barenim povrćem neki su od predloga za ukusnu večeru.