latinica  ћирилица
22/09/2015 |  22:28 | Autor: RTRS

SPECIЈAL: Kanabis kao lijek - korak do života

Ulje kanabisa u zemljama regiona, kao ni kod nas, još nije legalizovano u medicinske svrhe. Bila je to tema naše večerašnje specijalne emisije posvećene uticaju kanabisa u liječenju teških bolesti, kao što su miltipla skleroza ili kancer. Ulje kanabisa kao terapiju oboljelim od malignih bolesti već je odobrila Američka agencija za lijekove. O ovim pitanjima govorili su stručnjaci i oboljeli.
Specijal - o kanabisu kao lijeku - Foto: RTRS
Specijal - o kanabisu kao lijekuFoto: RTRS

Član radne grupe za legalizaciju kanabisa u Srbiji doktor Predrag Nikolić prije godinu dana i sam je obolio od maligne bolesti. Kao pacijent odlučio je da upotrebljava ulje kanabisa i prije konačne dijagnoze, što mu je, kako kaže, olakšalo život sa teškim oboljenjem.

I dok alternativna medicina priznaje djelotvornost kanabisa, a pacijenti čekaju na njegovu legalizaciju, trenutna legislativa i dalje ga tretira kao psihoaktivnu supstancu.

Slovenija je djelimičnom legalizacijom otišla korak dalje u odnosu na zemlje regiona, ali neophodno je da ga u potpunosti legalizuje kod liječenja teških oboljenja.

U večerašnjem Specijalu pokrenuta su mnoga pitanja o temi o kojoj je struka podijeljena, a na šta čekaju oboljeli. Prema procjenama, 20 odsto od ukupnog broja oboljelih od karcinoma u BiH godišnje umre od nekog od oblika ove bolesti. Iz godine u godinu, broj novooboljelih od malignih bolesti poveća se za oko 10.000, a skoro trećinu karcinoma moguće je izliječiti ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem.