latinica  ћирилица
22/09/2015 |  11:44 | Autor: B92

Više od stimulansa: Zašto kafa zaustavlja san?

U časopisu 'Sajens Translejšn Medisin' objavljeno je novo istraživanje koje pokazuje da je kofein mnogo više od pukog stimulansa i ustvari usporava unutrašnji tjelesni sat.

Tako dvostruki espreso popijen tri sata prije spavanja usporava proizvodnju hormona povezanog sa spavanjem - melatonina, za oko 40 minuta, zbog čega ćete teže zaspati.

Stručnjaci napominju da i naše ponašanje znatno utiče na spavanje i na naš unutrašnji sat.

Јedan od naučnika koji je radio na posljednjem istraživanju, dr. DŽon O'Nil iz Kembridža, rekao je: "Ako ste umorni i popijete šoljicu kafe uveče kako biste ostali budni, tada je to loša zamisao, jer ćete teže zaspati poslije i nećete se dovoljno naspavati".

U njegovoj polovini istraživanja, ćelije koje su rasle u činiji bile su izložene kofeinu kako bi se otkrilo kako to utiče na njihovu sposobnost 'zadržavanja vremena'. Dokazao je da je moguće promijeniti hemijski sat u svakog ćeliji ljudskog tijela.

Istovremeno, pet osoba provelo je 50 dana zatvoreno u laboratoriji za proučavanje spavanja na Univerzitetu u Koloradu.

Budući da je izlaganje suncu glavni način kako inače kontrolišemo unutrašnji sat, većinu vremena ispitanici su proveli u polumraku. Izvodeći brojne eksperimente, naučnici su uspjeli da dokažu da večernja doza kofeina usporava unutrašnji sat za 40 minuta.

Dr. O'Nil je izjavio da bi nagađali kad bismo odredili neko vrijeme nakon kojeg ne bi smjeli pijemo kafu, ali je istaknuo da je on nikad ne pije nakon 17 sati.

Naučnici se nadaju da bi njihova otkrića mogla da pomognu osobama koje boluju od poremećaja spavanja i onima koji se prirodno bude prerano, kako bi se sinkronizovali s ostatkom svijeta, piše Bi-Bi-Si.

Profesor Derk-Јan Dijk sa Univerziteta u Sariju izjavio je da su pojedinci različito osjetljivi na kofein. Dodao je da ljudi često misle da su 'robovi' unutrašnjeg sata i da su programirani da ustaju kasno ili rano.

"Ovi i drugi podaci pokazuju da do neke mjere možemo da modifikujemo unutrašnji ritam i da je dio razloga zašto spavamo dugo povezan s činiocima poput unosa kofeina i izlaganja vještačkom svjetlu po noći", dodao je Dijk.