latinica  ћирилица
21/09/2015 |  18:45 | Autor: Večernje novosti

Očistite organizam od nikotina

Trebalo bi uzimati 2.000 miligrama vitamina C, kao i povrće zelene boje. Pušači koji povećaju unos voća i zeleniša , za 23 odsto smanjuju mogućnost oboljevanja od raka pluća.
Voće (foto: wikimedia.org) -
Voće (foto: wikimedia.org)

Svi pušači, ali i oni koji su nedavno ostavili duvan, trebalo bi što prije da uvrste u jelovnik namirnice koje pomažu da se godinama nataloženi nikotin brže izbaci iz organizma. Poznato je i da zavisnicima od duvana nedostaju mnogi vitamini i minerali, jer pušenje negativno utiče na sposobnost njihove apsorpcije iz hrane.

Ova loša navika najviše utiče na smanjenje količine vitamina C i što je veći broj popušenih cigareta tokom dana, ima ga sve manje u organizmu. Zato je pušačima potrebno dnevno 2.000 mg vitamina C, što može da se obezbijedi redovnim uzimanjem voća i povrća.

Evropski stručnjaci su istražili da pušači koji povećaju unos voća i povrća, za 23 odsto smanjuju mogućnost oboljevanja od raka pluća. Posebno pozitivan uticaj na zdravlje duvanskih zavisnika ima korjenasto i lisnato povrće, kupus, bijeli i crni luk i pečurke.

Frižider treba da se napuni namirnicama zelene boje kao što su spanać, peršun, kelj, brokoli, blitva. One čiste tijelo od raznih hemijskih otrova iz okoline, smoga, nikotina, pesticida, teških metala, i veoma su korisne za detoksikaciju jetre. Osim toga, spanać i brokoli obiluju folnom kiselinom koja se znatno brže troši iz organizma kod pušača.

Pomorandža

"Taze" nepušači bi uz doručak trebalo da popiju svježe cijeđeni sok od pomorandže, jer sadrži dosta vitamina C, koji organizmu daje neophodnu energiju. Vitamin C pomaže i u proizvodnji karnitina koji masnoće iz hrane pretvara u energiju. Pokazalo se i da kiselkasti ukus ovog napitka najefikasnije eliminiše želju za prvom jutarnjom cigaretom.

Јabuka

Јedna jabuka na dan preporučuje se za zdravlje srca, ali kako ovo voće sadrži posebnu vrstu vlakana koja pomaže tijelu da se očisti od teških metala, preporučuje se i za čišćenje organizma.

Limun

Limun oslobađa enzime koji pomažu u izlučivanju toksina i snabdijeva tijelo neophodnim vitaminima A, E i C. Svako jutro prije obroka popijte čašu mlake vode sa sokom od jednog limuna i kašičicom meda.

Kukuruz šećerac

Ova namirnica sadrži beta-kriptoksantin, snažan antioksidans, koji štiti pluća od karcinoma.

Zeleni čaj

Kod pušača ćelije gube neophodnu vodu pa organizam mnogo brže dehidrira. Zeleni čaj je odličan izbor zbog svojih antioksidativnih svojstava. Pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi, a preporučuje se da se uzima po jedna šolja zelenog čaja ujutro i u podne. Ispijanjem većih količina poboljšaće se limfna drenaža i izbacivanje nikotina iz tijela.

Đumbir

Ovo je, pored kurkume, jedan od najzdravijih začina. Pomaže u funkciji metabolizma, učestvuje u oslobađanju tijela od toksina, naročito iz pluća i jača funkciju jetre. Dovoljno je da se komadić svježeg đumbira doda u sve glavne obroke, ili da pijete čaj od korijena ove biljke, što će poboljšati disanje.

Borove iglice

Čaj od borovih iglica tradicionalno se koristi za ispiranje usta i grla, a preporučuje se i kao napitak koji pomaže u borbi protiv raka pluća.

Šargarepa

Nikotin uništava kožu i čini je suvom, a svježa šargarepa će je najbrže obnoviti. Sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni "sakupljači" ostataka nikotina. Možete u sokovniku da iscjedite jabuku, šargarepu i limun ili da je dodate u svaku salatu.