latinica  ћирилица
20/09/2015 |  19:24 | Autor: Večernje novosti

Prijevremeno rođenje, sporije napredovanje

Britansko istraživanje pokazalo je da su oni koji su prijevremeno rođeni imali slabiji uspijeh uškoli nego ostali vršnjaci, a loše posljedice se bile primjetne i u odraslom dobu, pišu "Večernje novosti".
Beba - ilustracija (foto: www.koalakin.com) -
Beba - ilustracija (foto: www.koalakin.com)

Prerano rođenje bebe požurile su sa dolaskom na ovaj svijet, ali u gotovo svemu ostalom u životu biće sporije, zaključak je novog britanskog istraživanja.

Naučnici Univerziteta u Vorviku ustanovili su vezu između rođenja prije termina i lošijeg akademskog uspijeha i manje plaćenih poslova u odraslom dobu.

U studiji objavljenoj u magazinu "Psihološka nauka" ispitivano je 15.000 ljudi, sa krštenicom iz 1958. i 1970. godine. Većina je rođena u Engleskoj, Škotskoj i Velsu pet nedjelja prije termina.

Ispitanici su imali lošiji uspijeh u školi nego vršnjaci koji su na svijet stigli poslije devet mjeseci. Naročito su imali problema sa matematikom. Posljedice se nastavljaju i kad zađu u odraslo doba, pa imaju povećan rizik da budu nezaposleni ili da rade kao manje kvalifikovani radnici. Tokom života će češće osjetiti finansijske teškoće, teže će se popeti na poslovnoj ljestvici, a i dolazak do nekretnine neće im biti lak.

Naučnici kažu da ovi alarmantni podaci mogu biti iskorišćeni u školskom sistemu tako što će se posebna pažnja obratiti na prijevremeno rođenu djecu.