latinica  ћирилица
20/09/2015 |  16:43 | Autor: Agencije

Izgledajte mlađe uz ovih 8 namirnica

Ishrana itekako utiče na naše zdravlje, ali osim iznutra, ona djeluje i na naš spoljašnji izgled.
Zdrave namirnice (Foto: Thinkstock) -
Zdrave namirnice (Foto: Thinkstock)

Brojnih zdravstvenih strahova možete se rješiti bez mnogo muke dobrim odabirom namirnica, a pravilna ishrana neće učiniti čuda samo za vaš struk već poboljšati i vaš imunitet.

"Ishrana direktno utiče na vaš svakodnevni izgled, i igra ključnu ulogu u tome kako ćete stariti", kaže ljekar DŽošua Cajhner i dodaje da pametan pristup uključuje hranjive materije, minerale i zasićene kiseline, kao i antioksidanse koji štite vaše tijelo od štetnog stresa iz okruženja.

Pripremite se i krenite u kupovinu, jer ovo je pravi trenutak da počnete pazite šta jedete, kako biste ostali što duže mladoliki kao spolja, tako i iznutra.

Lubenica

Ovaj omiljeni ljetnji slatki zalogaj bogat je likopenom, "antioksidansom koji lubenici i paradajzu pruža crvenu boju, i pomaže koži u 'odbijanju' UV oštećenja", kaže nutricionistica Keri Glasman. Naučnici vjeruju da lubenica sadrži čak 40 odsto više fitohemikalija od sirovog paradajza, što je ekivivalent zaštitnom faktrou (SPF) 3.

Šipak

Sjemenke ovog čudesnog voća pršte od antioksidanata poput vitamina C, koji spriječava pojavu bora, finih linija i suve kože tako što neutrališe slobodne radikale koji stare kožu. Јedno istraživanje pokazalo je da su sredovječne žene koje su konzumirale više vitamina C imale manje bora i problema sa suvom kožom. Psim toga, šipak sadrži i antocijan koji povećava proizvodnju kolagena (zbog čega koža izgleda čvršće) i kiseline koje smanjuju upalne procese prouzrokovane UV oštećenjima.

Kafa

Ona kafa koju s uživanjem pijete svakog jutra ne samo da će vam pomoći da spremniji krenete u novi dan nego će i njeni bioaktivni sastojci štititi vašu kožu od melanoma (petog najčešćeg karcinoma u SAD). Nedavna istraživanja pokazala su da, što više kafe pije osoba, to je manja šansa da će se razboljeti od ove bolesti.

Borovnice

Ove bobice podariće vašoj koži sjaj i svjež izgleg. Borovnice snabdijevaju kožu vitaminima C i E (dva antioksidanta koji rade u tandemu kako bi ulepšali kožu, ujednačili ten i borili se protiv oštećenja prouzrokovanih slobodnim radikalima).

Kelj

Na dugoj listi vrijednosti ovog zelenog lisnatog povrća nalaze se vitamin K (koji obezbijeđuje dobro zgrušnjavanje krvi, pa krvni sudovi oko očiju ne 'cure' i ne izgledate kao statista iz filma “Walkig Dead“) i mnoštvo gvožđa. Nedostatak gvođža ogleda se u blijedoj koži, zbog čega su krvni sudovi i kapilari vidljiviji.

Јaja

Vaši nokti sastoje se iz bjelančevina, pa bi zbog nedostataka mogli da imate problema s pucanjem. Јaja su dobar izvor vitamina B kompleksa koji metaboliše aminokisline koje ulaze u sastav bjelančevina.

Orasi

Omega-3 masne kiseline (nalaze se u prirodnim uljima koja održavaju vlagu kose) i vitamin E (učestvuje u zacijeljivanju oštećenih folikula) dva su tajna sastojka koja stoje iza sjajnih pramenova, a orasi sadrže oba sastojka. Osim toga, bogati su bakrom koji će vašu prirodnu boju kose učiniti bogatijom i življom, a istraživanja su pokazala da bi manjak minerala mogao da bude dežuran krivac za preranu pojavu sjedih.

Dinja

Slatka dinja sadrži beta karoten ili vitamin A, za koji se vjeruje da reguliše rast ćelija kože na vlasištu i sebuma u spoljašnjem sloju kože. To spriječava začepljenje pora, i ne stvara se perut, piše Tajm.