latinica  ћирилица
19/09/2015 |  16:00 | Autor: Net.hr

Riješite se glavobolje za samo 3 minuta (VIDEO)

Glavobolja je najčešća tegoba modernog čovjeka. Umor, preopterećenost, buka i nedostatak sna samo su neki od uzročnika glavobolje.
Ilustracija
(Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Većina ljudi neugodne se boli riješava pomoću tableta, ali postoje i druge opcije. Ova masaža podstiče cirkulaciju u području glave i vrata i tako pomaže uklanjanju boli, piše "Yourstylishlife.com".

Osim toga, masaža glave veoma je ugodna.

Terapeutska masaža peškirom

Odaberite peškir koji nije predebeo pa ga zamotajte u čvrst valjak. Dobro pritisnite peškir na potiljku. Držite ga obema rukama na krajevima, u zategnutom stanju. Ritmičnim pokretima pomjerajte peškir poput valjka po glavi, vratu i ramenima.

Masirajte glavu ovom tehnikom tri do pet minuta i trebalo bi da osjetite znatno olakšanje. Ako bol nije prošla, nakon deset minuta pauze ponovite postupak.

Manualni terapetu smatraju da je najčešći uzrok glavobolje spazam mišića usljed napetosti. Masaža peškirom opušta područje glave i vrata i eliminiše spazam.

Kod jake glavobolje masažu peškirom dobro je kombinovati s dodatnom terapijom: popijte šoljicu čaja od nane koja će proširiti krvne žile. Bol će nestati za samo nekoliko minuta!

Najčešći uzrok glavobolje je stres, ali imajte na umu da učestale glavobolje mogu biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema pa se posavjetujte sa svojim ljekarom.