latinica  ћирилица
15/09/2015 |  13:38 | Autor: Agencije

Ketamin u borbi protiv depresije

Prema tvrdanjama naučnika, ketamin bi mogao da se koristi u novim tretmanima protiv depresije.
Ilustracija - Foto: flickr.com
IlustracijaFoto: flickr.com

Istraživači sa Univerziteta u Oklandu su izjavili da je praćenje dejstva ovog anestetika na mozak otkrilo nervne puteve koji bi mogli da pomognu u razvoju lijekova brzog dejstva.

Ketamin je sintetičko jedinjenje koje se koristi kao anestetik i analgetik, a nezakonito se koristi i kao halucinogena droga.

Doktor Sureš Mutukumarašvamaj, viši istraživač na univerzitetu i član Centra za istraživanje mozga, koristio je najnoviju tehnologiju za snimanje mozga kako bi istražio koje mehanizme ketamin koristi kako bi bio aktivan u ljudskom mozgu.

Istraživači su testirali ketamin na zdravim dobrovoljcima i skenirali su njihov mozak kako bi otkrili na koje dijelove ovog organa on djeluje. Nalazi su objavljeni u časopisu "Jurnal of Neuroscience".

Doktor Sureš je rekao da tokom depresije dva dijela mozga rade prekovremeno i na previše povezan način.

Otkrio je, međutim, da ketamin zaustavlja povezanost ta dva dijela mozga, što može da bude objašnjenje za to što ketamin djeluje kao antidepresiv.

“Za razliku od drugih antidepresiva, ketamin djeluje veoma brzo“, rekao je doktor Sureš.

Ketamin je razvijen 1960. godine i koristi se prije svega kao anestetik, a ponekad i za ublažavanje hroničnog bola.

Za njegovo dejstvo kao antidepresiva dovoljne su male doze, ali još nije licenciran jer je cijeli proces u eksperimentalnoj fazi.