latinica  ћирилица
15/09/2015 |  09:31 | Autor: Večernje novosti

Ortopedi: Đačka torba ne smije da bude teža od tri kilograma

Svaki treći učenik osnovne škole ima krivu kičmu, pokazali su rezultati sistematskih pregleda u školskim dispanzerima.
Djeca (Foto: mamamia.com.au) -
Djeca (Foto: mamamia.com.au)

Preteška đačka torba je jedan od mogućih uzroka deformiteta, pa stručnjaci na početku nove školske godine apeluju na roditelje i nastavnike da ne opterećuju mnogo leđa đaka. U strahu da ne bi nešto propustila, djeca u torbu trpaju sve i svašta, pa je ponekad teška i po pet, šest kilograma.

Stručnjaci upozoravaju da torba treba da bude što lakša, kada je prazna može da teži najviše jedan kilogram, a kada se u nju stave sveske, knjige i neophodan pribor, ne bi trebalo da pređe 10 do 15 procenata dječje težine.

Koliko leđa đaka mogu da se opterete zavisi od uzrasta, težine i konstitucije djeteta. Recimo, djete koje ima 20 kilograma ne bi smjelo da nosi torbu težu od tri kilograma. Važno je znati i da torba za školu treba da prati proporcije djeteta. Ne bi trebalo da bude veća od širine leđa, iznad nivoa ramena i ispod nivoa struka.

"Torba ne smije da bude šira od tijela da bi djete moglo slobodno da pokreće ruke napred i nazad", savjetuje dr Boris Pištignjat, dječji hirurg-ortoped. "Ne treba da bude predugačka, jer će pri hodu da udara djete po zadnjici, i zbog toga će se ono neprirodno naginjati unazad. Sa druge strane, ukoliko je torba previsoko, djete će se zgrbiti".

Kada dijete stavi torbu na leđa provjerite da li može normalno da pokreće glavu lijevo i desno, i da ispruži ruke u stranu i uvis. Naramenice ne smiju da stoje na ramenom zglobu, jer tada djete ne može ruke da ispruži napred.

Obratite pažnju da li torba ima više pregrada i džepića, da bi težina stvari u njoj mogla bolje da se rasporedi. Teže stvari trebalo bi da se stavljaju na dno, a ravne, kao što su knjige i sveske, uz zadnju stranu koja je najbliža leđima.

I TOČKIĆI MOGU DA POMOGNU - Torbe sa točkićima i ručicom, koje djete može da vuče najmanje opterećuju kičmu, ali ne smijeju da se pretrpavaju. Јer, čim naiđu na prepreku na putu ili stepenice, oni moraju da se podignu u ruku, što može da bude veliki teret za kičmu mališana.

"Umjesto torbi na jedno rame preporuka je da se nose rančevi", kaže dr Pištignjat. "Tada je opterećenje simetrično, a težina ravnomerno raspoređena preko leđa mališana. Ako ne vodimo računa o zdravlju kičme u djetinjstvu, posljedice će se osjetiti već u četrdesetim godinama. Јaviće se prerane degenerativne promjene, bolovi i potreba za fizikalnom terapijom".

Izborom dobre torbe ne završava se, međutim, briga o pravilnom razvoju. Kako će kičma stajati umnogome zavisi od snage mišića. Ako dijete sjedi cijeli dan, poslije nekog vremena počinje da sjedi povijeno unapred i taj položaj zadržava i kada stoji. Kako snaga mišića  slabi, razvija se pogrbljenost. Zato je ključno da se djeci omogući dovoljno fizičke aktivnosti.

"Svjetska zdravstvena organizacija kaže de je minimum fizičke aktivnosti u dječjem uzrastu više od jednog sata dnevno", ističe naš sagovornik. "Ali, da bi ta aktivnost imala efekta, ona mora da izazove ubrzanje rada srca i disanja. Kombinovanje plivanja tri puta nedjeljno sa nekim sportom, učiniće mnogo za razvijanje mišića, bolje zdravlje, ali i prevenciju gojaznosti, dijabetesa i povišenog pritiska".