latinica  ћирилица
13/09/2015 |  14:15 | Autor: RTS

Najveći talas koji je stvorio čovjek (VIDEO)

Holandski naučnici napravili su najveći generator talasa na svetu u sklopu multimilionskog projekta za spas kopna. Generator "Delta Flume" je dio programa koji treba da doprinese shvatanju prirode mora koje neprekidno prijeti Holandiji.
Generator za najveći talas - Foto: RTS
Generator za najveći talasFoto: RTS

Bitka protiv mora koje prijeti da jednog dana potopi veći dio države je holandska svakodnevica. Za najveći generator talasa dato je nevjerovatnih 26 miliona evra.

U njega staje devet miliona litara vode koja stiže iz rezervoara brzinom od 1.000 litara u sekundi, a može stvoriti vodene stubove visine pet metara!

Talasi putuju duž 300 metara dugog bazena na čijem se kraju nalazi niz detektora i mjerača. Takođe, u bazenu se nalaze barijere i udubljenja koja se po potrebi mogu povlačiti ili aktivirati.

Cilj je da naučnici ispitaju prirodne procese poput poplava, kako bi se efikasnije borili protiv njih.

„Јuče smo napravili talas od preko pet metara, ali se nadamo i većim“, rekao je dr Bas Hofland, priobalni inženjer.

Talase stvaraju čelični zidovi visine 10 metara, koji guraju vodu naprijed-nazad.

Holanđani imaju veoma dobar razlog za zaštitu svoje zemlje od mora - dvije trećine kopna je u riziku od poplava.

U zimu 1953. godine, visoki talas kombinovan sa izuzetno lošim vremenskim uslovima je stvorio razarajući olujni talas u Sjevernom moru.

U Holandiji, 1.500 kvadratnih metara zemlje je bilo potopljeno i poginulo je skoro 2.000 osoba. Tada je borba protiv poplava postala prioritet.

Internacionalni panel za klimatske promjene Ujedinjenih nacija je u izvještaju za 2013. godinu upozorio da bi 2100. godine srednji nivo mora mogao da poraste između 28 i 98 centimetara.

Јoš jedna naučna studija dokazala je da bi u najgorem slučaju 600 miliona ljudi moglo godišnje da se susreće sa poplavama, što bi dovelo do globalanog izdatka od 100 triliona dolara godišnje.

Naučnici su dodali da generisanjem većih talasa imamo šansu da saznamo da li odbrana od poplava može da se nosi sa sve turbulentnijim morima.