latinica  ћирилица
11/09/2015 |  10:15 | Autor: SRNA

Centru za dojku UKC dodijeljen sertifikat međunarodne asocijacije

Asocijacija centara za dojku dodijelila je Sertifikat o članstvu Centru za dojku Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, kao organizacionoj jedinici koja ispunjava aktuelne kriterijume u dijagnostici i tretmanu ove bolesti.
Centru za dojku UKC dodijeljen sertifikat - Foto: SRNA
Centru za dojku UKC dodijeljen sertifikatFoto: SRNA

"To svrstava Univerzitetski klinički centar Republike Srpske među referentne ustanove u Srpskoj i BiH za pružanje kvalitetnog i savremenog pristupa u tretmanu karcinoma dojke", saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Asocijacija centara za dojku prva je međunarodna mreža organizacionih jedinica posvećenih isključivo dijagnostici i tretmanu karcinoma dojke.

Riječ je o projektu Evropske onkološke škole, koji je pokrenut s ciljem promovisanja kvalitetnijeg pristupa i unapređenja tretmana oboljelih pacijentkinja od karcinoma dojke u Evropi i širom svijeta.

Organizacija posebnih jedinica koje se bave dijagnostikom i liječenjem karcinoma dojke preporučena je od Evropskog udruženja mastologa, Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke i Evropskog parlamenta.

Centri za dojku koji su članovi Asocijacije ispunjavaju kriterijume u vezi sa dijagnostikom i tretmanom karcinoma dojke iz multidisciplinarnih oblasti.

Propisani kriterijumi odnose se na pružanje adekvatnih usluga iz oblasti radiologije, onkološke hirurgije, patologije, medicinske onkologije, radioterapije, rekonstruktivne hirurgije i nuklearne medicine.

Centar za dojku Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske primljen je u članstvo Asocijacije centara za dojku 5. septembra 2012. godine kao 172. član.

Asocijacija danas ima više od 220 organizacionih jedinica koji se bave ovom problematikom.