latinica  ћирилица
10/09/2015 |  16:47 | Autor: Agencije

Hitlerova tajna oružja sa kojima je htio da promjeni istoriju (VIDEO)

Tehnologije koje su koristili i razvijali nacisti tokom Drugog svjetskog rata bile su decenijama ispred svoga vremena, a mnogima su kasnije poslužile i kao inspiracija za stvaranje modernih letjelica.
Nacisti - Foto: Wikipedia
NacistiFoto: Wikipedia

Časopis 'Oružja Drugog svjetskog rata' predstavio je nekoliko tajnih, smrtonosnih oružja nacista koja su stvorena tokom Drugog svjetskog rata:

Hitlerovo tajno "leteće bombardersko krilo"

Bombarder "Horten Ho 229" dizajniran je za nošenje približno tone naoružanja tokom leta od gotovo 15.000 kilometara i pri brzini od 600 kilometara na sat.

Opremljen je sa dva turbomotora, dva topa i R4M raketama. Bombarder "Horten Ho 229" bio je prvi svjetski tajni avion koji je na prvi let krenuo 1944. godine.

Navodno je šef nacističkog Luftvafea, Herman Gering, dodijelio pola miliona rajhovskih maraka braći Rajmaru i Valteru Hortenu za proizvodnju te letjelice.

Horten Ho 229 imao je mnogo problema, pa nije dugo opstao u borbi. Umjesto toga, bombarderskim inženjerima on danas služi kao inspiracija za nove letjelice, poput bombardera "Northrop Gruman B-2-a".

Fric X – radijski navođena bomba

Fric se smatra “djedom pametnih bombi“. Ova bomba mogla je da nosi eksploziv težak 1564 kilograma, a opremljena je bila s radio prijemnikom i sofisticiranom kontrolom koja je pomagala u navođenju bombi do cilja.

Prema američkim vazdušnim snagama, Fric X mogao je probiti oklop od 71 centimetra i bio je primjenjiv na 6000 metara nadmorske visine, što je u ono doba bilo izvan dosega protivvazdušne odbrane.

Manje od mjesec dana nakon što je razvijen, nacisti su njime potopili bojni brod Roma u septembru 1943. godine kod Sardinije. Međutim, upotreba Frica X bila je ograničena u borbama jer je svega nekoliko aviona bilo dizajnirano za nošenje tih bombi.

Mina na daljinsko upravljanje

Ova mina, nazvana Golijat, među američkim trupama poznatija je kao “insekt“. Ovim mini tenkom upravljalo se pomoću džojstika, a pokretala su ga dva elektromotora koje su kasnije zamjenili gasni plamenovi.

Dizajniran je kako bi nosio između 60,3 kilograma i 99,7 kilograma visokog eksploziva, a upotrebljavao se za navigaciju minskim poljima i dostavu eksploziva na odbrambene pozicije.

Nacisti su proizveli više od 7000 Golijata tokom rata i tako utrli put za radio-kontrolisano oružje.

Avion na raketni pogon koji je približno 300 km/h brži od najbrže letjelice

Do kasnih 1930-ih godina, Nijemci su razvijali "Messerschmitt Me 163 Komet", raketu na mlazni pogon s brzinom od 700 kilometara na sat.

“Tokom tog vremena hvaljeni američki P-51 Mustang borac, jurio je manje od 440 kilometara na sat“, piše u časopisu 'Oružja Drugog svjetskog rata'.

Više od 300 Kometa je i opremljeno s dvostrukim 30 milimetarskim topovima. Kometi je brizna bila istovremeno i dar, ali i prokletstvo jer je letjelica bila dovoljno brza kako bi izbjegla savezničko streljaštvo, ali i prebrza da bi pogodila savezničko vayduhoplovstvo, piše "Business Insider".