latinica  ћирилица
09/09/2015 |  11:31 | Autor: SRNA

Svijet ne izgleda isto sretnoj i tužnoj osobi

Emotivna stanja imaju svoje boje - navode naučnici i ističu da depresivni ljudi vide svijet u znatno tmurnijim bojama od ostalih.

Psiholozi već dugo znaju da emocije imaju direktan uticaj na takozvani "niski nivo vizuelne obrade" ili na percepciju prostora i oblika.

Razlog tome jeste činjenica da vizuelna obrada zahtjeva određenu količinu moždanih hemijskih "ulaganja".

Tuga smanjuje uzbuđenje, što limitira količinu svijetlosti koja ulazi u mrežnicu oka i smanjuje vizuelne sposobnosti.

Sumorno raspoloženje smanjuje količinu dopamina, što narušava funkcionisanje "transmitera" u mrežnici oka.

Depresija je povezana sa smanjenom mogućnosti razlikovanja boja, što znači da se ljudima koji su tužni i depresivni svijet može činiti tmurnijim mjestom.

Tokom eksperimenta, naučnici su podijelili ljude u dvije grupe. Јedna grupa imala je naziv "Tuga" i njima su pustili tužan video: srceparajuću scenu iz filma "Kralj lavova".

Druga grupa imala je naziv "Zabava" i oni su gledali komediju.

Zatim je od njih zatraženo da gledaju u crvenu, žutu, zelenu i plavu boju, koje su nakon nekog vremena pomiješali sa bijelom, te ih na kraju pretvorili u potpuno sive tonove.

Ljude su ocjenjivali prema tome koliko su tačno percipirali svaku od boja. Nakon toga morali su da prođu emocionalnu procjenu.

U drugom dijelu eksperimenta ispitanici su morali da gledaju neutralnu sliku na kompjuteru i riješe iste zadatke kao i iz prvog dijela.

Pokazalo se da "tužni pojedinci" teže razlikuju boje u plavo-žutom spektru.

S druge strane, isti ti pojedinci nisu imali problema sa prepoznavanjem boja u crveno-zelenom spektru, vjerovatno zato što postoji evolucijska potreba za viđenjem crvene boje kao znaka ljutnje, pretpostavljaju naučnici.