latinica  ћирилица
07/09/2015 |  18:23 | Autor: Agencije

Kako da bezbijedno izgubite kilograme poslije porođaja?

Sasvim je normalno da se tokom trudnoće ugojite do 15 kilograma i jasno je da ne treba žuriti s mršavljenjem, naročito ako dojite.

Stručnjaci se pak slažu da je suvišne kilograme nakon rađanja bebe moguće izgubiti bezbijedno i relativno lako, ali je potrebno da budete strpljivi.

Evo nekoliko strategija kojih treba da se pridržavate:

Budite realistični

Bebu ste u stomaku nosili devet mjeseci, pa treba da date sebi barem isto toliko vremena da izgubite suvišne kilograme. Ako ste i prije trudnoće imali višak kilograma, računajte da će proces mršavljenja trajati i duže.

Tokom prvih nekoliko nedjelja poslije porođaja vaga će vam sigurno pokazivati manji broj, zbog gubljenja tečnosti, ali poslije toga cilj treba da vam bude mršavljenje od oko pola kilograma nedjeljno.

Pijte dovoljno vode

Naš mozak često miješa signale žeđi i gladi, pa bi trebalo da redovno pijete vodu. Osim toga, samim ispijanjem vode možete ubrzati mršavljenje. Naime, nedavna studija sprovedena na Univerzitetu u Birmingemu pokazala je da su gojazne osobe koje su pile oko pola litra vode prije svakog obroka izgubile u prosjeku gotovo pet kilograma više od onih koje nisu.

Uzimajte dovoljno proteina

Uzimanje proteina u svakom obroku duže će vas držati sitim i nivo šećera u krvi stabilnim. Osim toga, imaćete više energije za brojne svakodnevne obaveze oko bebe.

Јedite mnogo povrća

Pokušajte da uzimate preporučenih pet do devet porcija povrća dnevno. Ne samo da ćete tako unijeti mnogo vitamina i minerala, nego i vlakana zahvaljujući kojim ćete se duže osjećati sitim. Dodajte spanać u jaja za doručak, za ručak pojedite salatu od raznog povrća, a za večeru napravite neko varivo i lako ćete postići vaše ciljeve.

Smanjite unos ugljenih hidrata

Kako biste ubrzali mršavljenje, treba da smanjite unos ugljenih hidrata i praznih kalorije iz bijelog hljeba i tjestenine. Ako su ove namirnice stalno prisutne na vašoj trpezi, velike su šanse da ćete se stalno osjećati gladno. Ograničite unos na 50 grama dnevno, tokom dvije nedjelje, poslije toga povećajte na 75 g, a kada postignete željenu težinu neko vrijeme nemojte uzimati više od 100 grama dnevno, kako biste održali rezultate.

Dojenje

Iako vam dojenje otvara mogućnost da unosite 500 kcal više svakog dana, to ne znači da morate u potpunosti da se pridržavate “pojačane“ ishrane. Osluškujte svoje tijelo i polako jedite, jer lako možete pretjerati.

Јedite sjedeći

Iako imate pune ruke posla oko bebe, uvijek pronađite barem deset minuta da sjedeći pojedete svoj obrok.

Pratite napredak uz pomoć aplikacije

Vodite dnevnik ishrane, ili instalirajte neku od aplikacija na pametni telefon, koje vam omogućavaju da kontrolišete sve što unosite u organizam. Imaćete mnogo bolju kontrolu nad hranom i vježbanjem.

Dajte sebi vremena

Većina mladih mama može da se vrati vježbanju poslije četiri ili šest nedjelja od porođaja, u zavisnosti od vrste porođaja i individualnih faktora. Pošto se vaši kukovi, karlica i zglobovi još nisu vratili u normalu, morate biti pažljivi, jer ste i dalje skloni inkontinenciji i povrijedama. Počnite laganim šetnjama, čiji ćete intenzitet postepeno povećavati i polako uvoditi vježbe snage u svakodnevni program.

Dozvolite sebi uživanje

Dozvolite sebi da pojedete svoj omiljeni obrok jednom ili dva puta nedjeljno. Tako je mnogo lakše da istrajete u postizanju svog cilja.

Budite dobri prema sebi

Prestanite da se poredite sa slavnim ličnostima, ili drugim mamama iz okruženja. Umjesto da brojite svaki zalogaj i osjećate grižu savjesti kad ne stignete da vježbate, na proces gubljenja kilograma treba da gledate kao na zabavno putovanje u kom se svaka stanica računa. Vi ste najvažnija osoba svojoj bebi i treba da volite svoje tijelo zato što vam je omogućilo da je donesete na svijet.