latinica  ћирилица
05/09/2015 |  16:11 | Autor: Agencije

Spavanje u odvojenim krevetima zdravije

Trećinu svog života provedemo spavajući, čime organizam puni baterije za sljedeći dan. Kvalitet sna je iz tog razloga izuzetno važna stavka za koju se trebate pobrinuti ukoliko želite biti odmorni i puni energije sljedeći dan, te spremni za sve fizičke i mentalne izazove koji vas čekaju.
Odvojeno spavanje, zdravije? - Foto: ilustracija
Odvojeno spavanje, zdravije?Foto: ilustracija

Studija koju je provela psiholog sa klinike i naučnica Vendi Troxel pokazala je kako nekvalitetan san utiče ne samo na osobu koja spava, nego i na onu s kojom dijeli postelju.

U članku koji je 2013. godine objavio ABC News napisala je:

"Moje kolege s univerziteta u Pitsburgu i ja smo ustanovili kako se loš san kod muškaraca manifestuje kroz negativne interakcije s partnerkom sljedeći dan. Kad su u pitanju žene, situacija je obrnuta - zavisno od toga kakvu komunikaciju s partnerom imaju taj dan, takav će imati san."

Drugim riječima - ženama bračne svađe mogu donijeti besane noći, dok kod muškaraca besane noći vode do bračnih svađa. Ove interakcije stvaraju začaran krug koji pojačava loš san i ostavlja negativne posljedice na vezu.

Јoš jedna od prednosti spavanja u odvojenim krevetima navodno je i bolji seksualni život. Iako na prvu naizgled nema smisla, osoba s kojom ste stalno u krevetu postane "sastavni dio repertoara", tj. u tolikoj se mjeri naviknete na nju da počne nestajati spontanosti i strasti.