latinica  ћирилица
05/09/2015 |  09:15 | Autor: Agencije

Domaći ili kineski: Koji bijeli luk je bolji?

Glavni razlog zbog kojeg kupujemo kinesku robu jeste niža cijena proizvoda, ali i dostupnost, iako se razlika može vidjeti golim očima, okusiti i omirisati.
Bijeli luk - Foto: Screenshot/YouTube
Bijeli lukFoto: Screenshot/YouTube

Moć bijelog luka poznata je u svijetu već hiljadama godinama. Uzgajali su ga još stari Rimljani i Grci kako zbog njegovog aromatičnog ukusa, tako i zbog ljekovitih svojstava.

U narodnoj medicini poznat je kao prirodni antibiotik jer njegov jedinstven sastav blagotvorno djeluje na virusne i bakterijske infekcije, artritis, bolesti disajnih puteva, kardiovaskularne bolesti, probleme sa varenjem, ali i hronični umor.

Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija bijelog luka reguliše krvni pritisak, holesterol i količinu šećera u krvi, a neke studije potvrđuju i da može da posluži kao odlična prevencija protiv mnogih vrsta raka.

Domaći bijeli luk ukusom i mirisom uveliko odskače od kineskog, a ako vam to nije dovoljan razlog da potražite domaće proizvođače, možda će vas nadahnuti i neki od sljedećih razloga.

Lokalno je zdravije

Nutricionisti savjetuju da jedemo namirnice sezonski, i nabavljamo ih od lokalnih uzgajivača jer na taj način ishranu i tijelo prilagođavamo podneblju u kojem živimo. Takva hrana ima i mnogo više hranljivih materija.

Duži rok trajanja

Kineski bijeli luk jeste jeftiniji od domaćeg, ali ima manji rok trajanja od bijelog luka s naših prostora.

Kvalitetnija roba i brža dostava

Hrana koja se uvozi iz dalekih mjesta prilagođena je dugotrajnom transportu, ali je i podložna oštećenju prilikom prevoza. Domaći proizvođači ne susreću se u velikoj mjeri s takvim problemima, a proizvod mogu da isporuče do vrata kupca za samo nekoliko sati.