latinica  ћирилица
03/09/2015 |  22:13 | Autor: TANЈUG

UN: DŽihadisti ID gube osvojene teritorije u Siriji

DŽihadisti Islamske države izgledaju "očajni" jer gube osvojene teritorije u Siriji koje preuzimaju kurdski borci koji se bore protiv ekstremista "u ime humanosti", izjavio je Paulo Seržio Pinjeiro, šef komisije Ujedinjenih nacija koja istražuje kršenje ljudskih prava u Siriji.
ID, džihadisti (foto: jihadwatch.org) -
ID, džihadisti (foto: jihadwatch.org)

ID pribjegava taktici "udari i bježi" i samoubilačkim napadima automobilima-bombama poslije teritorijalnih gubitaka koji su im Kurdi nanijeli uz pomoć međunarodne koalicije, navodi se u novom izveštaju UN o sirijskom građanskom ratu.

"Mislim da su očajni, jer gube teritorije. Ipak, mislim da, u ovom trenutku, oni (ID) nastavljaju sa pobjedama na psihološkom planu, privlačeći mlade iz Evrope i razvijenih zemalja. Ali, u stvari, u smislu rata za teritorije, oni počinju da osjećaju pritisak", naveo je Pinjeiro za agenciju AP.

I američki obavještajni zvaničnici navode da je tokom ljeta više od 10.000 boraca ID ubijeno, ali da ID, u suštini, nije slabija nego što je bila kada je SAD pokrenio kampanju udara iz vazduha prije godinu dana. ID i dalje kontroliše ogromne dijelove teritorija u Sirije i Iraku, primjećuje AP.

Pinjeiro je pozvao vlade da zaustave isporuke oružja zaraćenim stranama u Siriji, mada je odbio da identifikuje dobavljače, navodeći da to nije bio zadatak panela.

"Dok se u ratu bore, uglavnom Sirijci i uglavnom na sirijskoj teritoriji, rat sve više vode međunarodne i regionalne sile, prije svega u skladu sa svojim geostrateškim interesima", navodi se izvještaju.

U panelu se ukazuje da Sirijci "postepeno gube kontrolu nad tokom događaja" i izražava žaljenje što Savjet bezbjednosti UN nije ovlašćen da imenuje međunarodnog tužioca za ratne zločine.