latinica  ћирилица
03/09/2015 |  21:34 | Autor: TANЈUG

UN: Budimpešta neće pomoć UNHCR-a

Ujedinjene nacije saopštile su da gradske vlasti u Budimpešti nisu prihvatile ponudu Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice za pomoć zbog rastuće izbjegličke krize.
Izbjeglice u Mađarskoj - Foto: AFP
Izbjeglice u MađarskojFoto: AFP

Portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik rekao je da je "očigledno, da UN rade na zahtjevu uz punu saradnju vlada primalaca izbjeglica", prenosi AP.

Oko 3.000 izbjeglica kampuje ispred budimpeštanske željezničke stanice, nadajući se da će krenuti ka drugim evropskim destinacijama.

Uslovi u glavnoj budimpeštanskoj željezničkoj stanici Keleti su sve teži, uprkos naporima volontera da distribuiraju vodu, hranu, lekova i sredstva za dezinfekciju brojnim migrantima koji su "ostali zaglavljeni" u Budimpešti.

Mađarska policija već drugi dan zaredom ne dozvoljava odlazak oko 2.000 migranata sa stanice Keleti u Austriju i Njemačku.

Mađarsko ministarstvo za razvoj podržalo je odluku mađarskih željeznica da suspenduju sve međunarodne linije od Budimpešte prema Zapadnoj Evropi, rekla je predsjednica mađarskih željeznica Ilona David.

Ona je dodala da će ta odluka važiti do daljnjeg, a da je donesena zbog prevelikog broja ljudi u vozovima da bi se osigurala bezbjednost putnika, navodi agencija MTI.