latinica  ћирилица
03/09/2015 |  21:32 | Autor: SRNA

Francuska: Pacijentu uspješno ugrađeno vještačko srce

Posljednji od trojice pacijenata kome je ugrađeno vještačko srce napravljeno u laboratoriji francuske kompanije "Karma" napustio je bolnicu i nakon perioda rehabilitacije vratio se kući, saopšteno je iz univerzitetske bolnice u Strazburu.

Pacijent, koji je želio da ostane anoniman, operisan je 8. aprila u evropskoj bolnici "Žorž Pompidu" u Parizu.

On je bio dio grupe od četiri bolesnika kojima je planirana ugradnja bio-proteze "Karma" u okviru prve faze kliničkog ispitivanja.

- Pacijent je prošao obuku o funkcionisanju sistema i, nakon perioda rehabilitacije u univerzitetskoj bolnici u Strazburu, poslat je kući - navodi se u saopštenju.

Vještačko srce kompanije "Karma" obloženo je bio-materijalom iz životinjskih tkiva radi sprečavanja stvaranje krvnog ugruška.

Ono se razlikuje od drugih vještačkih modela, posebno po izboru novih materijala.

Prva proteza ugrađena je 18. decembra 2013. godine u Parizu 76-godišnjem pacijentu koji je preminuo 74 dana nakon operacije što je, prema ljekarskim procjenama, dvostruko više od predviđenih 30 dana za prvu operaciju takve vrste.

Drugi pacijent, 62-godišnji čovjek kome je 5. avgusta prošle godine ugrađeno vještačko srce napravljeno u laboratoriji kompanije "Karma", umro je 2. maja.