latinica  ћирилица
03/09/2015 |  19:00 | Autor: RTRS

VSTS odobrio OEBS-u uvid u spise (VIDEO)

Visoki sudski i tužilački savjet BiH zaključio je da je zahtjev OEBS-a za pristup spisima predmeta ratnih zločina Tužilaštva BiH, radi vršenja nezavisne analize, u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom BiH, kao i sa mišljenjem VSTS-a od 14. novembra 2006. godine.
Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine - Foto: RTRS
Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i HercegovineFoto: RTRS

Savjet je jednoglasno usvojio i zaključak da Tužilaštvo BiH treba da spise stavi na uvid nezavisnim stručnjacima OEBS-a i Haškog tribunala.

Iz tužilaštva BiH stigla su dva odgovora za samo nekoliko časova. U prvom, koji je medijima proslijeđen neposredno nakon izglasavanja zaključaka, jasno je potcrtan stav Kolegijuma tužilaca kako bi OEBS-ova analiza i uvid u predmete ratnih zločina ozbiljno ugrozila tajnost istraga te prekršila Krivični i Zakon o krivičnom postupku BiH. Nekoliko časova kasnije sa iste adrese stigao je odgovor kako će se Kolegijum tužilaca o odluci Savjeta izjasniti tek kad je dobije. Kakav god stav na kraju zauzelo bh Tužilaštvo, još jednom je na površinu isplivala prava slika bh pravosuđa.

O zabranjenoj, nezavisnoj analizi VSTS se jednoglasno izjasnio. Tužilaštvo BiH krši Dejtonski mirovni sporazum. Krši i ranije odluke Savjeta. Prvenstveno onu iz 2006. godine usklađenu sa Dejtonskim sporazumom, prema kojoj pravosudnim monitorima OEBS- a treba obezbijediti potpun i neograničen pristup svim dokumentima koje zatraže - u okviru svog mandata. Da Tužilaštvo BiH ove greške isprave nalog je dat.

- tužilaštvo treba da postupi u skladu sa našim mišljenjem jer je postupanje u skladu sa Odlukama VSTS-a obaveza svih pravosudnih institucija BiH – rekao je predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.

Tužilaštvo BiH, ipak je odlučilo drugačije. Bar u ranim prijepodnevnim časovima. Po ustaljenoj praksi medijima je proslijeđena tek video poruka.

- Razlozi za stav Tužilaštva BiH su što bi se omogućavanjem uvida u predmete u fazi istrage ozbiljno ugrozila tajnost istraga te povrijedile odredbe ZKP-a i KZ BiH - rekao je porparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić .... 

U video- poruci tužilaštvo je potpuno ignorisalo Dejtonski mirovni sporazum i njime preuzete međunarodne obaveze iz aneksa 6. Da li su toga postali svjesni naknadno, ili su se predomislili? Tek nekoliko časova kasnije, opet su se oglasili. I poručili kako je video- poruka ustvari raniji stav Tužilaštva. Novi će zauzeti tek kada dobiju zaključke Savjeta u pisanoj formi. No, ponovo su napravili previd. Pozivajući se na Zakon o krivičnom postupku, zaboravili su da ga upravo oni godinama krše i to njegov član 225. prema kojem sve istrage treba da završe u roku od 6 mjeseci. U suprotnom Kolegij tužilaca treba da preduzme adekvatne mjere. Treba li podsjetiti da istrage traju godinama, pa i desetljeće, a da Kolegijum ne predizuma nikakve mjere. Kako bilo, iz OEBS-a najavljuju da od nezavisne analize, odustati neće.

- Visoki sudski i tužilački savjet je pružio sutkinji Korner, koja će, pod pokroviteljstvom OEBS-a izvršiti ovu analizu, punu podršku u obavljaljnju zadatka. Sud BiH je iskazao istu podršku - rečeno je iz OEBS-a.

Podrška Tužilaštvu BiH i Goranu Salihoviću međutim, očekivano, stigla je od dijela sarajevske političke artiljerije. I oni, iz Dejtonskog sporazuma i zakonskih akata uzimaju samo ono što im odgovara.

- Mislim da Tužilaštvo BiH spram tog pitanja ima ispravan stav - kaže Šefik DŽaferović, član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na drugoj strani, a u istoj komisiji, kritike.

- Imate jedno tužilaštvo koje je otuđeno i od društva i od Parlamenta, otuđeno od pravde pa ako hoćete Tužilaštvo koje funkcioniše samo za sebe - kaže Momčilo Novaković, član Ustavnopravne komisije 

Za profesora prava Zarija Seizovića zabrana uvida u tužilačke spise, ispravna je odluka u svim demokratskim zemljama. Ali BiH to nije.

- Mi smo dozvolili Dejtonskim mirovnim sporazumom da strane organizacije imaju upliva u rad državnih organa, svih pa i Tužilaštva BiH - kaže Seizović.

Istog onog Tužilaštva koje se godinama skrivalo pod okriljem međunarodnih zvaničnika i mecena. Da li će tim istim mecenama sada dozvoliti da zavire u spise ratnih zločina stare i desetljeće. Sa ili bez njihove dozvole, iz OEBSA najava da će izvještaj ipak biti sačinjen. Do kraja oktobra ili početkom novembra.