latinica  ћирилица
03/09/2015 |  18:32 | Autor: TANЈUG

Smrt sirijskog dječaka, hapšenja u Turskoj, skandal u Kanadi

Turske vlasti uhapsile četiri osobe osumnjičene da su krijumčarile ljude preko Mediterana, među kojima je bio i trogodišnji dečak Ajlan Kurdi. Tragedija dječaka i njegove porodice izazvala i političke posljedice u Kanadi, koja je odbila izbjegličku prijavu te kurdske porodice.
Otac Ajlana Kurdija (foto: hurriyet.com.tr) -
Otac Ajlana Kurdija (foto: hurriyet.com.tr)

Fotografija dječaka kao potresno svjedočanstvo i simbol izbjegličkog stradanja izazvala je emotivna reagovanja zvaničnika i javnosti u cijelom svetu, pa ni brza akcija Turske, na čijoj obali je pronađeno njegovo tijelo, nije izostala, javila je agencija AFP, prenosi Tanjug.

Uhapšeni su sirijski državljani starosti između 30 i 41 godine koji se bave trgovinom ljudima, a u sudu će morati da se pojave već danas.

Turska obalska straža je saopštila da su se dva broda sa izbjeglicama prevrnula ubrzo nakon što su juče rano ujutro isplovili iz Bodruma ka grčkom ostrvu Kos, što je jedan od najkraćih morskih puteva između Turske i Evrope.

Iz vode je izvučeno 12 beživotnih tijela među kojima i tijelo Ajlana Kurdija, njegovog godinu dana starijeg brata, kao i njihove majke.

Preživeo je samo neutješni otac porodice, Abdulah, koji je rekao turskoj agenciji Dogan da mu je Ajlan iskliznuo iz ruku kada se brod prevrnuo, prenosi AFP.

"Držao sam suprugu za ruku. Ali mi je dijete iskliznulo iz naručja. Pokušali smo da se pridržimo za čamac, ali je on počeo da se ispumpava. Bilo je mračno i svi su vrištali", prisjeća se Abdulah.

Među utopljenima je bilo petoro djece, spaseno je 15 osoba, a obalska straža je nastavila potragu za još troje, koji se vode kao nestali.

Nesrećni dječak se utopio kada je njegova porodica pokušala da emigrira u Kanadu iz ratom razorenog sirijskog grada Kobanea, kako je njegov rođak rekao jednom kanadskom listu.

Mustafa Ebdi, novinar iz Kobanea, kaže da je Ajlanova porodica živjela u Damasku, ali je morala više puta da bježi pred ratnim nedaćama.

"Napustili su Damask 2012. i otišli u Alepo, a kada su sukobi i tamo izbili, preselili su se u Kobane. Potom, kada su i tu izbili nemiri sa dolaskom Islamske države, prešli su u Tursku", kaže Ebdi.

Fotografija stradalog dečaka izazvala je i političke posljedice u Kanadi, koja je odbila prijavu dječakove porodice da emigriraju u tu zemlju, gdje živi njihova rođaka, navodi kanadski dnevni list Nešenel post.

Kanadski poslanik Fin Doneli tvrdi da je izbjegličku prijavu dečakove porodice lično predao kanadskom ministru za imigraciju Krisu Aleksanderu u martu, a da je zahtjev u junu odbijen.

Aleksander je privremeno prekinuo svoju izbornu kampanju i rekao da je fotografija sirijskog dječaka "slomila srca širom svijeta".

Naveo je da Kanada ima velikodušan program naseljavanja emigranata i izbjeglica po glavi stanovnika i da planira da prihvati 23.000 izbeglica iz Iraka i još 11.300 iz Sirije.

Opozicioni lider DŽastin Trido kritikovao je Aleksanderov postupak, poručivši da se saosjećanje "ne otkriva iznenada usred kampanje".

Porodica dječaka Ajlana nije još zatražila azil u Kanadi

Porodica dva sirijska dječaka čija su tijela poslije utapljanja pronađena na obali turskog ljetovališta Bodruma nije još bila podnijela zahtjev za ulazak u Kanadu, objavila je šira porodica dječaka, negirajući ranije medijske navode da su oni zatražili status izbjeglica i da im je on odbijen.

Tetka dječaka, Tima Kurdi, koja živi u Vankuveru, rekla je da je pokušala da bude sponzor za dolazak u Kanadu svom drugom bratu, ali da je on odbijen.

Šira porodica stradalih dječaka (foto: Tanjug)

Ona je planirala da uskoro bude sponzor za dolazak u Kanadu i porodici svog brata Abdulaha, koji sada, prema njenim riječima, želi da se vrati u Siriju i sahrani svoju suprugu i djecu.