latinica  ћирилица
03/09/2015 |  17:24 | Autor: RTRS

Velika Kladuša: Raskol unutar Islamske zajednice ne jenjava (VIDEO)

U Trnovima, kod Velike Kladuše, raskol unutar Islamske vjerske zajednice ne jenjava. Imam Selvedin Beganović, koji je fizički napadan u nekoliko navrata, razriješen je dužnosti odlukom Rijaseta Islamske vjerske zajednice. Neke od optužbi koje su poslužile kao razlog za smjenu, kao što je držanje pasa, u najmanju ruku su, kažu vjernici, neozbiljne.
Imam Selvedin Beganović - Foto: RTRS
Imam Selvedin BeganovićFoto: RTRS

Ipak, većina vjernika stala je u odbranu Beganovića, tvrdeći da je trnovski imam smijenjen jer je zasmetao pripadnicima vehabijskog pokreta, za koje tvrde da imaju veliki uticaj u vrhu Islamske zajednice. Novog imama, kažu vjernici, neće prihvatiti. 

Nevolje Selvedina Beganovića počele su onda kada je počeo kritikovati Bilala Bosnića, jednog od vođa vehabijskog pokreta. Nakon serije fizičkih napada, Beganović je, odlukom Rijaseta, razriješen dužnosti. Smijenjeni imam nije htio da komentariše ovaj slučaj, ali njegove pristalice jesu. Kažu da su razlozi njegove smjene jasni.

Mirsad Keserović kaže da je imam Beganović ustao protiv odlaska mladića iz Bosne i Hercegovine na ratišta u Siriju, a da je to, kako kaže, zasmetalo nekome u vrhu Islamske zajednice te da je zato smijenjen.

- Јa mislim da to dosta utiče. Nekome to ne paše. Ako oni zavladaju, možemo se svi seliti, jer to ne vodi ničemu dobrom - kaže Smail Mujkić, mještanin Trnove.

Većina vjernika u džematu Trnovi kod Velike Kladuše i dalje je uz smijenjenog efendiju Selvedina Beganovića, koji je, kako kažu, očigledno zasmetao vehabijskom pokretu unutar Islamske vjerske zajednice.

- Јa smatram da nas ima 1000 koji smo za njega, a nema ni pedeset koji su protiv njega, koji su politički potkovani i koji su na mjestima gdje mogu raditi takve stvari - kaže Murat Durbić.

Beganovićevih protivnika je malo, i oni se u seoskoj džamiji okupljaju oko novog imama, kojeg je postavio vrh Islamske zajednice. Novoimenovani imam, za koga vjernici sumnjaju da je i sam pripadnik ili simpatizer vehabijskog pokreta, nije htio da komentariše cijeli slučaj.

Sljedbenici Selvedina Beganovića neće odustati. Kažu, istrajaće u naporima da očuvaju bosanski islam od upliva radikalnih učenja koja u Bosni i Hercegovini šire pripadnici vehabijskog pokreta.